August 1, 2021

Alarmni sistemi za vsak objekt

Vsak objekt želimo opremiti z nekaterimi varnostnimi mehanizmi, ki preprečujejo dostop nepridipravom in omogočajo mirno bivanje oziroma uporabo prostorov v notranjosti. 

Včasih so takšni sistemi povsem preprosti, nenazadnje ima določeno varnostno funkcijo že osnovna stanovanjska oprema, kot so vrata in okna. A pogosto se moramo zaščiti prostorov nekoliko bolj pozorno posvetiti, za ta namen se uporabljajo alarmni sistemi, ki so bistveno bolj učinkoviti.

Alarmni sistemi za poslovne objekte

Najbolj kritična je varnostna funkcija pri poslovnih objektih, ki niso stalno v uporabi. To so razne poslovalnice, ki delujejo le osem ur na dan, med vikendi pa sploh niso v uporabi. S tem lahko postanejo magnet za vlomilce, ki želijo priti do dragocenosti v notranjosti. Dober alarmni sistem je pravzaprav edina smiselna rešitev v takšni situaciji, seveda ob vseh drugih ukrepih za preventivo. Uporabljamo zanesljiva protivlomna vrata in preprečimo dostop skozi okna, odpravimo še druge varnostne ranljivosti. 

Alarmni sistemi delujejo tako, da zaznajo poskus vloma in na to glasno opozorijo. Nekateri sistemi imajo le zvočne signale, nekateri imajo tudi luči za svetlobna opozorila, naprednejši sistemi pa imajo mnoge možnosti avtomatskega obveščanja, kličejo lahko tudi policijo. Takšni alarmni sistemi se odlično obnesejo v poslovnih prostorih, skladiščih in drugih bolj ogroženih objektih.

Alarmni sistemi so lahko tudi del kritine, saj omogočajo delovanje preko strehe.

Alarmni sistemi za stanovanja

Za varnost stanovanja skrbimo na različne načine, tudi alarmni sistemi lahko pridejo v poštev. Ta oprema v takšnem okolju sicer ni tako kritična. V stanovanju se pogosto zadržujemo, ponoči prostori niso zapuščeni, poleg tega doma običajno nimamo kakšnih velikih dragocenosti, ki bi privabljale nepridiprave. 

Dobra preventiva je lahko že povsem zadostna, a tudi v takšni situaciji dodajo alarmni sistemi še nekaj miru in varnosti za udobno bivanje v stanovanju. Še posebej dobro se takšni sistemi obnesejo, če omogočajo oddaljeni nadzor in kontrolo nad stanovanjem, ko nas ni doma, sploh če se za dlje časa odpravimo na počitnice.