September 9, 2021

Ali je skakanje po trampolinu škodljivo?

Že od nekdaj otroci radi skačejo. Pred množično poplavo trampolinov, ki je postal ena od najljubših »otroških igrač«, so skakali po kavčih in po posteljah, starši pa smo se jezili nanje. Svojo energijo in žilico do skakanja lahko sedaj zadovoljijo na trampolinu. Seveda je potrebno upoštevati določena pravila, tako kot pri vsaki drugi stvari.

Pravilna uporaba trampolina

Otroci, ki uporabljajo trampolin, morajo biti pod nadzorom. Upoštevati morajo varnostna navodila trampolina. Na trampolinu je lahko le en otrok, če ga uporablja več otrok hkrati, lahko pride do poškodb. Najbolj nevarno je trčenje v zraku. Otrok naj na trampolinu nikoli ne izvaja salt, saj lahko nepravilen pristanek povzroči poškodbo hrbtenice, vratu in glave. Te pa lahko vodijo do paralize ali celo smrti. Pred vsako uporabo je potrebno trampolin pregledati, če je poškodovan, ga je potrebno popraviti, poškodovane dele zamenjati.

Otrok, ki skače na trampolinu, naj na sebi nima oblek s kavlji, vrvicami, zaponkami, saj bi se lahko med vadbo zapel ob trampolin in poškodoval. Pozorni morate biti tudi, da pod trampolinom ni otrok ali živali, da ne pride do nesreč. Prav tako žival ne sodi na trampolin. Ko otrok skače, naj pri sebi nima igrač ali drugih predmetov, ki bi ga lahko med skoki poškodovali.

Trampolin redno pregledujte, čistite, otroka pa med skakanjem imejte vedno pod nadzorom.

Na njem naj skače le en otrok!

Trampolin je za otroke lahko dober športni pripomoček. Seveda mora biti njegova uporaba varna in v skladu z navodili proizvajalcev. Vsekakor ni priporočljivo, da po trampolinu na enkrat skače več otrok, saj takrat lažje pride do poškodb. Je pa trampolin dober za koordinacijo, mišično moč, stabilnost in ravnotežje.

Najbolj pogoste nesreče

Več otrok na trampolinu: če hkrati na trampolinu skače več otrok, je možnost poškodbe večja. Lahko pride do izgube kontrole nas skoki, pri tem lahko pride do trka, nepravilnega pristanka ali padca s trampolina. Običajno so manjši in lažji otroci v večji nevarnosti, kot večji in težji.

Skok na okvir ali vzmet: Otrok, ki skače po trampolinu, naj se drži sredine skakalne površine. Pazite tudi, da bo varovalna prevleka vedno pokrivala okvir in vzmeti.

Vzpenjanje: Ko se otrok vzpenja na trampolin, bodite pozorni, da ne stopi na vzmet. Pri vstopanju in sestopanju naj mu pomaga odrasel. Otrok naj si pomaga tudi z rokami in naj ne hiti.

Tujek v območju trampolina: vedno pazite, da pod trampolinom ni otrok, živali ali predmetov. V območje trampolina ne nosite ostalih predmetov.

Vremenske razmere: Če pada dež in je skakalna površina trampolina mokra, je lahko zelo nevarna. Preden otrok spet skače po njem, preverite, da je trampolin v celoti suh in čist.

Trampolin je priporočljiv

Če govorimo o trampolinu je le ta za zdravo in gibalno normalno razvijajočo se populacijo otrok primeren športni rekvizit. Težko bi rekli, da bi bil trampolin lahko škodljiv. Za otroke z malce nižjim mišičnim tonusom bi lahko celo rekli, da je priporočljiv. Saj jim poskakovanje po trampolinu lahko zviša mišični tonus in posledično izboljša držo telesa. Včasih pa je lahko učinek skakanja po trampolinu tudi negativen. Če opazimo, da otrok pri skakanju na trampolinu pretirano zateguje noge in da se njegova hoja zdi manj kvalitetna kot prej (več hoje po prstih, bolj trda hoja, …) potem je bolje, da se skakanju po trampolinu izogne.

Starost otroka in trampolin

Če gledamo na trampolin kot na pripomoček za skakanje, potem vsekakor lahko rečemo, da nanj sodi otrok šele takrat ko zna skakati na ravni in čvrsti podlagi (npr. na tleh). Ko otrok osvoji skakanje (nekje okoli drugega leta) bi ga načeloma lahko dali tudi že na trampolin. Lahko pa ga damo na trampolin tudi že prej. Vendar mora biti majhen otrok resnično sam na trampolinu, iz vidika varnosti, saj pri malih otrocih do poškodb lahko pride še prej. Če otrok še ne zna skakati, bo po trampolinu hodil in vadil ravnotežje, stabilnost in koordinacijo. To je tudi neka nova izkušnja gibanja po upogibajoči se podlagi. Vsekakor pa morajo biti starši prisotni in nadzorovati situacijo.

Poleg skakanja po trampolinu, pa ne pozabite tudi na druge aktivnosti na prostem. Zelo koristno je rolanje, kolesarjenje, hoja, tek itd.