October 1, 2021

Domač bazen zahteva tudi redno čiščenje

Domač bazen zahteva tudi redno čiščenje

Bazen v poletnem času predstavlja dobrodošlo zavetje pred vročino in prijetno osvežitev. Lepo se je namakati v vodi in se prepustiti čudovitemu ambientu, celotno izkušnjo pa lahko zelo pokvarijo kakšni vsiljivci v bazenu. Nekatere takoj opazimo in jih pogosto lahko povsem preprosto odstranimo, drugi pa so bolj trdovratni ali pa jih sploh ne vidimo. Čeprav je bazen poln vode, namreč ni nujno čist. Umazanija se nabira tudi pod vodo, poleg tega se pojavijo nekatera posebna tveganja, ki jih moramo nasloviti. Kaj hitro se zgodi, da se razrastejo tudi kakšne alge ali drugi nepovabljeni vsiljivci. Da bi se rešili takšnih problemov, moramo redno skrbeti za čistočo svojega bazena. Pri tem si na srečo lahko pomagamo z opremo, ki nam delo olajša.

Uporabimo lahko kar sesalnik za bazen

Domače prostore čistimo s sesalnikom, podobno napravo pa lahko uporabimo tudi v bazenu. Seveda se bazena ne lotimo kar z običajnim sesalnikom, napravo bi takoj uničili. Sesalnik za bazen je drugačna naprava, pri kateri sesanje pravzaprav ni ključna funkcija. Bolj pomembno je, da naprava lahko dobro očisti površine bazena, sesa lahko le umazanijo, saj vode ne želimo izprazniti. So pa takšne naprave zelo učinkovite, sploh če se osredotočimo na višji rang ponudbe. Takšen sesalnik za bazen nas zelo razbremeni, saj bo skrbi s čistočo bazena takoj konec. Že osnovni modeli pri delu močno pomagajo, zato se splača na http://trgovina.dinotecservis.si/robotski-sesalci.html preveriti ponudbo kakovostnih sesalnikov, ki so namenjeni prav tej nalogi.

S prilagojeno napravo bomo dobro pripravljeni na delo. Tudi kakšne zahtevnejše naloge lahko uspešno opravimo. Seveda pa moramo dobro poznati obveznosti, ki jih imamo pri čiščenju bazena. Že res, da moramo vestno čistiti dno in stene bazena, a tudi drugi kotički so lahko problematični. Pravzaprav se umazanija večinoma nabira v sami vodi, ki jo je treba prav tako nasloviti pri čiščenju.

robotski sesalec za bazen

Vodni sesalec za bazen, ki vodo tudi filtrira

Če uporabljamo vodni sesalec za bazen, potem verjetno že dobro skrbimo za notranje površine bazena. Tam se nabira problematična umazanija, ki jo je treba sproti odstranjevati, s takšno napravo pa je delo enostavno in tudi uspešno opravljeno. Umazanija pa se ne prime le na stene in dno bazena, temveč plava tudi v vodi, česar s čiščenjem površin ne bomo rešili. Včasih lahko kakšne tujke opazimo in jih sami poberemo iz vode, za ta namen moramo imeti pri roki mrežo. Kaj pa storimo s tistimi vsiljivci, ki jih ne moremo videti? Za te poskrbi filtrirni sistem, ki bo uspešno prečistil vodo. Morda to funkcijo ponuja tudi vodni sesalec za bazen, kar je zelo elegantna rešitev v eni sami napravi.

Filtriranje vode v bazenu je pomembna naloga, ki mora biti zelo zanesljivo opravljena. Običajno že bazen sam opremimo s kakovostnim filtrirnim sistemom, ki ima zadostno zmogljivost, da lahko sproti čisti vodo. Poznamo različne vrste filtrov, ki jih uporabljamo za ta namen. Najbolje se obnese kar kombinacija, v bazenih recimo uporabljamo kemično filtracijo s klorom in mehansko filtracijo večjih vsiljivcev, napredni sistemi lahko koristijo še druge možnosti. Lahko pa del naloge prevzame tudi vodni sesalec za bazen, ki bo pomagal pri filtraciji.

Kako deluje vodni sesalec za bazen?

Če se odločimo za tak vodni sesalec za bazen, bomo lahko izkoristili več uporabnih funkcij. Predvsem se ta naprava uporablja za čiščenje bazenskih površin. Gre za čistilni pripomoček, ki je soroden sesalcu, a seveda prilagojen za uporabo v bazenu. Tako dejansko odstrani umazanijo s površin, ne da bi sesal vodo. Lahko pa s funkcijo filtriranja vodni sesalec za bazen poganja vodo preko filtrirnega sistema in tako pripomore k čistoči in svežini vode v našem bazenu. To je odlična rešitev, za katero potrebujemo samo eno napravo. Tako ali tako potrebujemo filtrirni sistem, pa tudi vodni sesalec za bazen je zelo koristna naprava, če želimo čistiti bazenske površine, zato je kombinacija obeh funkcij še kako dobrodošla.

Delo lahko opravi tudi robot za čiščenje bazena

Nekateri sesalci so zelo enostavno zasnovani in omogočajo preprosto čiščenje bazenskih površin. Tudi te naprave lahko že ponujajo tudi razne dodatne funkcije, recimo filtriranje vode, a večinoma še vedno zahtevajo ročno upravljanje po bazenu. Drugače bo, če izberemo robot za čiščenje bazena. To je naprednejša in kompleksnejša naprava, ki pa ponuja pri čiščenju boljši učinek. Deluje namreč kar sama, kar je gotovo dobrodošla novost za tiste, ki se ne želijo ukvarjati s čiščenjem bazena.

Trgovina Dinotec ponuja takšne izdelke v svoji ponudbi naprednih bazenskih robotov. Gre za priročne naprave, ki same prevzamejo vse naloge pri čiščenju bazenskih površin. To so robotski sesalci, ki se brez težav premikajo po bazenu in sproti čistijo površine pod seboj. Na ta način brez upravljanja s strani uporabnika dosežejo vsak kotiček in poskrbijo za popolno čistočo. 

Takšno rešitev bodo gotovo pozdravili tisti, ki se pri svojem delu redno ukvarjajo z večjimi bazeni. Na kakšnih kopališčih in v hotelih brez takšne opreme preprosto ne bo šlo, saj imamo opravka z večjimi površinami, ki jih sami ne bomo ročno čistili. Delo prepustimo robotu, sami pa se posvetimo tistim opravilom, ki jih te naprave namesto nas ne morejo opraviti. A prav tak cilj imamo pogosto tudi pri čiščenju domačega bazena, nenazadnje je tudi to delo, ki bi se mu raje izognili. Zato imamo na voljo tudi nekatere vstopne modele, ki so kot nalašč za manj zahtevne uporabnike. Tudi doma se bo robot za čiščenje bazena odlično obnesel in bo prepričal z avtonomnim delovanjem. Tako brez težav upraviči nakup, saj bomo skrbeli za brezhibno čistočo bazena, ne da bi se morali temu posebej posvečati.

Kaj vse zmore robot za bazen?

Morda si kar nekoliko težko predstavljamo, kaj vse zmore robot za bazen in kako nam bo dejansko pomagal. Sploh tisti, ki so vajeni ročnega čiščenja svojega bazena, vidijo pravo rešitev predvsem v močnem drgnjenju umazanih površin. Robotski čistilec deluje nekoliko drugače, a ponuja isti učinek. 

Na voljo so sicer različni roboti, ki delujejo na različne načine. Izbira je odvisna od potreb uporabnika, vsak model pa ima svoje zmogljivosti in funkcije. Vedno pa lahko pričakujemo, da bomo napravo preprosto postavili na dno bazena, kjer bo kar sama opravila svoje delo. Tako bomo brez dela vzdrževali visok higienski standard, čistoča vode v bazenu pa bo vedno omogočala brezskrbno plavanje in namakanje.

Dober robot za bazen ponuja še druge funkcije. Deluje tako, da križari po površini bazena in sproti čisti vsak kotiček, ki ga doseže. Ne ostane le na dnu, temveč lahko opravi tudi z vertikalnimi stenami, kar je seveda nujno za popolno čistočo površin v bazenu. Hkrati lahko robot za bazen vodo tudi filtrira, kar je vedno dobrodošla funkcija, tudi če že imamo poseben filtrirni sistem. Napredni roboti imajo še več drugih funkcij, ki jih bodo z zanimanjem spoznavali zahtevnejši uporabniki. Takšne naprave lahko podrobno nadzorujemo, obveščajo nas o poteku čiščenja in o predvidenem času, ki ga še potrebujejo. Tako lahko zelo dobro opravimo tudi zahtevnejšimi nalogami. 

Izbira robota za bazen

Med modeli se pojavljajo določene razlike, ki lahko upravičijo izbiro tega ali onega izdelka. Če se na tovrstno opremo ne spoznamo dovolj, bo izbira morda kar zahtevna, a vseeno je možno najti pravo rešitev. Najprej se moramo osredotočiti na pravega prodajalca, da res brskamo le po tisti ponudbi, ki združuje zanesljive modele. Tako z izbiro ne bomo preveč zgrešili. Preprosto lahko izberemo robot za bazen, ki je dovolj zmogljiv glede na naše potrebe. Običajno je točno navedeno, kakšne površine lahko naprava obdela v doglednem času, pozorni smo tudi na avtonomijo delovanja. Pri filtriranju je pomembno to, kakšen volumen vode lahko naprava predela. Vedno pa se odločamo za kakovostne naprave, ki bodo lahko svoje delo zanesljivo opravljale.

robotski sesalec

Kaj storiti, ko avtomatski sesalec za bazen ne deluje dobro?

Že zaradi nepravilne izbire ali iz drugih razlogov se lahko zgodi, da avtomatski sesalec za bazen ne bo dobro deloval. Včasih lahko kar sami ugotovimo, kaj je narobe, morda bo razlog celo očiten. To se recimo zgodi, če izberemo preslab model in ne more obdelati celotnega bazena. V tem primeru pride v poštev zamenjava, lahko pa prilagodimo uporabo tako, da vseeno dobro izkoristimo razpoložljivo zmogljivost in funkcionalnosti naprave. 

Če pa ima avtomatski sesalec za bazen kakšne poškodbe ali okvare oziroma sploh ne vemo, kaj je narobe, bo pravi naslov servis. Takšna oprema je lahko precej kompleksna in kaj lahko se izkaže, da preprosto popravilo ne bo možno. A po drugi strani je možno, da bo rešitev enostavna, morda bo treba zamenjati le kak obrabljen kos. To bodo vedeli serviserji, ki se ukvarjajo s takšnimi napravami. Dinotec servis opravlja preglede robotskih sesalcev za bazene in lahko ugotovi, kaj je z napravo narobe in kako težave odpraviti.

Predvsem se servis splača za zahtevnejše uporabnike, ki uporabljajo napreden avtomatski sesalec za bazen. Takšna naprava je zmogljiva in zanesljiva, gotovo računamo, da nam bo dobro služila več let. Če pride do težav, robota ne moremo enostavno zamenjati, saj je to draga oprema. Raje se pozanimamo o možnostih popravil. Prav tako napreden avtomatski sesalec za bazen zahteva nekaj vzdrževanja, kar velja predvsem za tiste naprave, ki so redno v uporabi v kakšnih bolj obremenjenih okoljih. Takšne naprave je treba uporabljati v skladu z omejitvami in jih tudi redno vzdržujemo, da nas ne bodo pustile na cedilu.