August 4, 2021

Izbrati toplotno črpalko – da ali ne? Mi pravimo DA

Vsako sodobno stanovanje potrebuje dober ogrevalni sistem, a pri tem si nismo čisto edini, katera možnost je najboljša. Pravzaprav se izkaže, da najboljše možnosti sploh ni, saj se lastnosti ogrevalnih sistemov med seboj razlikujejo, prav tako pa se razlikujejo razmere, v katerih ogrevanje uporabljamo, ter pričakovanja uporabnikov oziroma stanovalcev. Ni mogoče torej reči, da je uporaba toplotne črpalke za ogrevanje vedno prava izbira, čisto možno je, da se bo za boljšo opcijo izkazala kakšna druga možnost.

Imajo pa toplotne črpalke za ogrevanje vsekakor nekatere edinstvene prednosti, ki jih ne moremo enostavno zanemariti. V nekaterih primerih je možno ogrevalne sisteme neposredno primerjati med seboj in tako lahko ugotovimo, kateri je v dani situaciji dejansko boljši. Poleg tega je koristna tudi primerjava toplotnih črpalk, saj tudi na tem področju nimamo le ene možnosti, temveč je kar dosti izbire med različnimi modeli, da ne omenjamo grelnih teles in drugih elementov takšnega sistema.

Odločitev za uporabo toplotne črpalke za ogrevanje je torej odvisna od mnogih dejavnikov, ne moremo enostavno reči, da je toplotna črpalka vedno priporočljiva izbira. Dobro se obnese z varčnim in učinkovitim delovanjem ter minimalnimi stroški ogrevanja na dolgi rok, če pa imamo druge prioritete, se bodo za boljše morda izkazali drugi ogrevalni sistemi. 

A v mnogih sodobnih stanovanjih, kjer pričakujemo zanesljivo in varčno ogrevanje, bodo prav toplotne črpalke za ogrevanje ponudile najboljši učinek, računamo lahko na odlično izkušnjo tudi pri bolj zahtevnih uporabnikih.

Toplotne črpalke lahko priporočimo vsem, ki cenijo varčno in zanesljivo delovanje ogrevanja. Tem napravam pa se bodo izogibali tisti, ki okoli hiše nimajo prostora za namestitev zunanje enote, ki omogoča izmenjavo energije z okoljem. Prav tako so nekoliko višji stroški pri nakupu in postavitvi toplotne črpalke za ogrevanje, torej ta izbira ni najboljša za tiste, ki nimajo na voljo zadostnih sredstev za začetno investicijo. A pogosto lahko s premišljeno izbiro preskočimo tudi omenjeni oviri.

Toplotna črpalka zrak voda dobro deluje v vsaki situaciji

Pri izbiri toplotne črpalke se bomo srečali z različnimi modeli oziroma izvedbami. Če se poglobimo, bomo na tem področju našli kar nekaj različnih izvedb, ki se med seboj razlikujejo po vseh mogočih detajlih. Predvsem pa se razlikujejo po tem, kakšen vir energije uporabljajo za ogrevanje stanovanja. Najbolj značilna možnost je toplotna črpalka zrak voda, ki deluje tako, da energijo pridobiva iz zraka. Poznamo še izvedbe, ki pridobivajo energijo iz zemlje ali iz podtalne vode, a te naprave so veliko bolj kompleksne in dražje, včasih tudi odločno predrage za običajna stanovanja in povprečen družinski proračun.

Toplotna črpalka zrak voda je precej elegantna in ne zahteva veliko prostora. Glavna razlika v primerjavi z modeli zemlja voda in voda voda je še v tem, da nima posebej kompleksnih zunanjih elementov, brez težav namestimo kompaktno zunanjo enoto, ki skrbi za pridobivanje energije iz okolja. To pomeni, da bo postavitev takšne toplotne črpalke dokaj poceni, hkrati tudi ne potrebujemo veliko prostora na zunanji strani stavbe. Medtem ko izvedba zemlja voda recimo potrebuje podzemne kolektorje in veliko površino na prostem, je toplotna črpalka zrak voda pripravljena na delovanje že z enostavno zunanjo enoto, kot smo je vajeni tudi pri klimatskih napravah. Ni torej potrebe po večjih zunanjih površinah, pa tudi posebnega dela ne bo z vgradnjo. Posledično to pomeni, da bomo zelo zadovoljni tudi s stroški, saj prav montaža kompleksnih zunanjih elementov naredi toplotne črpalke zrak voda in voda voda toliko dražje.

 Če primerjamo cenik za te naprave, ima toplotna črpalka zrak voda vsekakor prednost – ravno zato se je ta izvedba uveljavila kot prva izbira za ogrevanje stanovanj in stanovanjskih hiš, če pride v poštev je verjetno kar prava odločitev za praktično vsak dom. Pričakujemo nižjo ceno ob nakupu in namestitvi opreme, seveda pa v primerjavi z drugimi ogrevalnimi sistemi tudi nižje stroške pri ogrevanju na dolgi rok.

Poleg tega imajo toplotne črpalke cenik vezan na zmogljivost opreme

Seveda je za toplotne črpalke cenik sestavljen iz različnih stroškov. Predvsem moramo imeti v mislih stroške, ki jih prinaša namestitev zunanjih elementov, saj to lahko pomeni zahteven izkop in gradbena dela, sploh pri toplotnih črpalkah voda voda, ki zahtevajo vrtanje vrtine do podtalne vode in nazaj. Takšni posegi lahko s svojo ceno takoj zasenčijo stroške same naprave, a včasih za toplotne črpalke cenik tega ne razkriva vnaprej. Nenazadnje moramo sami poskrbeti za to, da imamo ustrezne pogoje za namestitev izbrane toplotne črpalke.

Stroški pa v neki meri izvirajo tudi iz samih naprav oziroma opreme. Kar nekaj denarja bo treba odšteti za samo toplotno črpalko, ne glede na to, s kakšnimi zunanjimi enotami se povezuje. A tudi tu se lahko pojavijo razlike, saj opremo izbiramo glede na to, kakšno zmogljivost potrebujemo. 

Odločimo se lahko za nizkotemperaturne toplotne črpalke, ki so zelo učinkovite in odlično delujejo v prilagojenem nizkotemperaturnem sistemu. Uporabljajo se predvsem v dobro izoliranih sodobnih stanovanjih, kjer nimamo tveganja za toplotne izgube. Takšne črpalke so cenejše, saj ne potrebujejo visoke zmogljivosti za ogrevanje vode. Prav tako so lahko precej poceni toplotne črpalke za sanitarno vodo, ki so prav tako nekoliko manj zmogljive, saj jih praviloma uporabljamo za ogrevanje manjših količin vode. Dražje so visokotemperaturne toplotne črpalke, za takšne toplotne črpalke cenik odraža dodatno zmogljivost, ki je potrebna za uspešno ogrevanje z radiatorji in drugimi bolj potratnimi grelnimi telesi.

Nazadnje pa gre spet poudariti razlike med različnimi tipi toplotnih črpalk. V praksi se za toplotne črpalke cenik razlikuje predvsem glede na to, katero vrsto črpalke izberemo. 

Na https://www.knut.si/toplotne-crpalke imamo nabor ustreznih možnosti, ki se uvrščajo v različne cenovne razrede. Praviloma velja, da so toplotne črpalke precej drage, a po drugi strani je možno najti zelo ugodne opcije, ki se podajo v praktično vsako stanovanje.

Najcenejša je toplotna črpalka zrak zrak

Če poznamo različne izvedbe toplotnih črpalk in se spoznamo na njihovo delovanje, bomo hitro ugotovili, zakaj je prav toplotna črpalka zrak zrak najcenejša varianta v večini primerov. Gre namreč za najbolj enostavno zasnovo, ki ne potrebuje niti kompleksne zunanje enote in elementov za zbiranje energije iz okolja, niti zmogljive črpalke in sistema za ogrevanje vode. Takšna kombinacija vodi do minimalnih stroškov, medtem ko napravo še vedno lahko uporabljamo za učinkovito in varčno ogrevanje.

Toplotna črpalka zrak zrak pridobiva energijo iz ozračja, a je ne uporablja za ogrevanje vode, ki v toplovodnem sistemu skrbi za ogrevanje. Pri tej toplotni črpalki za ogrevanje uporabljamo neposredno zrak, kar je lahko bolj elegantna in predvsem enostavnejša rešitev, čeprav je res, da je ogrevanje zraka praviloma bolj potratno in manj učinkovito. Vsekakor lahko prihranimo pri nakupu in namestitvi naprave, na dolgi rok pa bo ogrevanje še vedno precej varčno, sploh v primerjavi z drugimi ogrevalnimi sistemi, kot so npr. ir paneli.  Prav tako se kot prednost pokaže enostavna uporaba takšne opreme, saj toplotna črpalka zrak zrak ne potrebuje posebnega upravljanja. Že pri namestitvi je dokaj enostavna, pri redni uporabi pa sploh ne zahteva dodatne pozornosti, le nekaj osnovnega vzdrževanja.

Pravzaprav toplotna črpalka zrak zrak deluje po istem principu kot klimatska naprava in se lahko dejansko uporablja tudi na ta način v poletnem času. Tako bomo tudi nekoliko bolje seznanjeni z načinom uporabe in z drugimi lastnostmi naprave, če smo domači pri uporabi klimatskih naprav. Toplotne črpalke in klimatske naprave so sorodne in opravljajo podobne funkcije, mnoge naprave lahko uspešno uporabljamo tako za gretje kot za hlajenje stanovanja. Najbolje pa se z vidika uporabniške izkušnje in vsestranske uporabnosti pri tem obnese toplotna črpalka zrak zrak, ki ni le poceni, temveč je tudi zelo prepričljiva pri uporabi.

Izbrati toplotno črpalko

Končna izbira toplotne črpalke

Preleteli smo predvsem možnosti za cenovno ugodno ogrevanje. Knut je trgovec, ki ima v ponudbi napredne toplotne črpalke zrak voda in zrak zrak, tako da lahko tudi pri cenejših opcijah računamo na zanesljivo delovanje in zadostno zmogljivost za vzdrževanje prijetnih temperatur preko dolge zime. Le to običajno še ni dovolj, da bi se odločili za nakup toplotne črpalke, lahko pa se pustimo prepričati še drugim odlikam, ki izstopajo v primerjavi s preostalimi ogrevalnimi sistemi, predvsem je to izjemno varčno delovanje na dolgi rok.

V primerjavi z alternativnimi sistemi imajo toplotne črpalke pravzaprav le eno močno izstopajočo pomanjkljivost. So dražje in kompleksnejše pri nakupu in vgradnji. Tako bo nekaj več dela in stroškov v samem izhodišču in takoj se znajdemo v zaostanku, če te lastnosti primerjamo z drugimi ogrevalnimi sistemi. A z vidika stroškov se hitro izkaže, da z varčnim ogrevanjem na dolgi rok uspešno pokrijemo razliko. Že po kakšnih desetih letih bo toplotna črpalka s skupnimi stroški nakupa in delovanja cenejša od praktično vseh drugih ogrevalnih sistemov.

 Enako velja za delo, ki ga je treba vložiti v montažo in vzdrževanje – na dolgi rok z opremo nimamo kakšnega posebnega dela, toplotna črpalka bo preprosto delovala tako, kot mora. To velja tudi za kakšne bolj kompleksne sisteme, recimo hibridne toplotne črpalke in podobne pogruntavščine. Računamo lahko na to, da bomo na dolgi rok zelo zadovoljni z opremo, ne da bi morali za vzdrževanje namenjati veliko truda in denarja. 

Pričakujemo brezhibno delovanje in zanesljivo ogrevanje preko zime, ob tem pa ne bo kakšnih nepredvidenih stroškov. Če do težav vseeno pride, pa imamo na voljo mojstre, ki hitro opravljajo servis in popravila, tako da ne bomo za dolgo ostali brez ogrevanja.