September 10, 2021

Top razlogi za jadranje na Hrvaškem v septembru in oktobru!

September in oktober sta popolna meseca za jadranje na Hrvaškem. Preberite zakaj.

Zakaj ravno Hrvaška?

Hrvaška je s svojim stalnim vetrom in plovbo z vidika jadranja eno najboljših krajev na svetu. Na Hrvaški lahko doživite starodavna mesta Split ali Dubrovnik, obiščete čudovita ribiška mesta in se odpravite na ribolov, odkrijete zapuščene otoke, obenem pa se sprostite na dopustu septembra ali oktobra.

Vreme na Hrvaškem je septembra hladnejše kot v drugih letnih časih, a nikakor ni hladno. Veter se spreminja med 10 in 20 vozlov, običajno pa prevladuje severozahodnik. Jadralna sezona na Hrvaškem se začne maja in traja do oktobra.

Odličen razlog, da se septembra ali oktobra odpravite na jadranje na Hrvaško je, da se izognete množici ljudi v marinah in turističnih žariščih.

Svetujemo, da se odločite za najem jadrnice pravočasno, saj si boste le tako zagotovili svoj željeni termin.

najem jadrnice

Top razlogi za jadranje po Hrvaškem morju v septembru ali oktobru

Temperatura morja in zraka je zelo prijetna

Tople temperature. Septembra je na Hrvaškem konec poletne sezone, temperatura pa se začne hladiti. Povprečna temperatura v septembru je med 18°C in 22°C. Medtem ko se vremenske temperature znižujejo, se mora temperatura morja ohlaja dlje in morje v povprečju od 23 ° in postaja hladnejša vse do konca oktobra. Temperatura morja in zraka je veliko bolj prijetna za jadranje in kopanje, ker ni prevroče. Poleti Hrvaška doseže visoke temperature, zaradi katerih je morje zelo toplo in v številnih čolnih brez klike prevroče, ventilatorji pa ponavadi  ne zadostujejo. Toda, ko jadrate na Hrvaškem v septembru ali oktobru pa je morje veliko bolj osvežujoče in tako lahko imate dober nočni spanec v čolnu brez klimatske naprave.

Dolžina dneva. Ko jadrate na Hrvaškem septembra ali oktobra, je povprečna sončna svetloba 15 ur, v obeh mesecih pa so možnosti za padavine višje kot avgusta, vendar boste še vedno imeli dovolj ur sonca in dnevne svetlobe za izvajanje dejavnosti in jadranje okoli različnih krajev.

 

5 Prednosti jadranja na Hrvaškem septembra ali oktobra 2

Vremenski pogoji so najboljši

Zmerni vetrovi. Ko jadramo na Hrvaškem septembra ali oktobra, so vetrovi močnejši od drugih mesecev, med 10 in 20 vozlov ali več. Razlika pa je tudi da so v tem obdobju vetrovi bolj nepredvidljivi kot poleti.

Spreminjanje vetrov. Hrvaška je znana po tem, da se vreme močno spreminja. Eno minuto je lahko sončno, naslednjo pa lahko zapiha velik veter.

Bura. Eden najpogostejših vetrov, imenovan Bura, piha v severovzhodni smeri in je pogosto hladen. Burja je običajno zimski veter, vendar se lahko pojavi karkoli. Značilnost burje je da prihaja iz gor in lahko pospeši od 0-100 v trenutku.

Burin. Burin je manjša burja, ki se običajno pojavi ponoči. Ta toplotni veter se ustvari tako, da se kopno hladi hitreje kot morje. Običajno piha močno čez noč, zato vedno priporočamo, da preverite vremensko napoved pred nočjo, preden se zasidrate.

Maestral. Hrvaški značilni veter se imenuje Maestral (Mistral), ki piha v severozahodni smeri in je toplotni veter. Značilen vzorec tega tipa vetra je, da se začne okoli poldneva, traja pa do 17. ure, kar je idealno za popoldansko jadranje.

Ni več gneče

Majhna hrvaška mesta in vasi na otokih se v zimskih mesecih v celoti zaprejo, saj so glavni vir prihodka na teh destinacijah turizem. Visoka sezona traja do konca avgusta, za zimo pa se zaprejo šele konca oktobra. V septembru in oktobru pa mesta še vedno ponujajo veliko dogajanja, restavracij, butikov...

Tako bo jadranje na Hrvaškem v septembru omogočilo doživeti vse, kar Hrvaška ponuja, glede turističnih atrakcij, restavracij in nacionalnih parkov, brez vseh turistov, ki jih srečamo poleti. Tudi marine so tišje, kar omogoča enostaven dostop do privezov brez večjega števila čolnov, ki bi radi pristajali v istem pristanišču.

 

Dogodki

Skozi vse leto je na Hrvaškem veliko število prireditev in festivalov po vsej državi. Medtem ko jadranje na Hrvaškem septembra in oktobra plujeta, ni nič drugače, poletje se počasi bliža koncu in številni dogodki se šele začnejo.

Septembrske prireditve V septembru je še vedno malo poletnih dogodkov, vključno s festivalom barv v Splitu (od 2. julija do 29. septembra), ki vključuje različne izvajalce. Visualia festival, ki se med 21. in 23. septembrom odvija v Pulju, dubrovniški glasbeni festival, Lateen Sail Regatta in Outlook festival. Vse to so odlični dogodki, ki jih lahko obiščete med jadranjem na Hrvaškem septembra.

Oktobrske prireditve V oktobru ima država številne prireditve, vključno s filmskimi festivali v Dubrovniku in Splitu, festivalu Good Food v Dubrovniku (od 14. do 20. oktobra) in mednarodni festivali Džams in marmelade (1. vikend v oktobru).

5 Prednosti jadranja na Hrvaškem septembra ali oktobra 5

 

Cena izven glavne sezone je občutno nižja

Cene zakupa. Jadranje na Hrvaškem v septembru ali oktobru je lahko bistveno cenejše kot jadranje v vrhuncih poletnih mesecev julija in avgusta. Čarterji so lahko za 20-50% manj kot v poletnih mesecih, odvisno od tedna in izbranega čolna. V septembru najdete nekaj dobrih last minute ponudb za odlično jadranje.

V kolikor vas jadranje na navdušuje, pa se lahko odločite tudi za najem drugačnega plovila. Zagotovo bo to nepozabno morsko doživetje!