August 1, 2021

Jesen je čas za nora adrenalinska doživetja

Že res, da imamo običajno v poletnem času nekaj več priložnosti za dopustovanje in prav v toplejšem delu leta iščemo nova doživetja, a jeseni bodo za marsikoga razmere še bolj ugodne. Pravzaprav imamo v jesenskih mesecih nekatere prednosti, ki jih bodo znali pravi avanturisti še posebej dobro izkoristiti – najdemo lahko atraktivno ponudbo adrenalinskih doživljajev, pogosto po ugodnejši ceni in brez gneče! Jesenski dnevi pa so tako ali tako še vedno dovolj topli in sončni, da izkusimo čudovite razmere v krasnem naravnem okolju.

Te prednosti veljajo za praktično vse adrenalinske izkušnje, naj gre za spust s kajakom ali za tandemski skok s padalom. Poleti je v priljubljenih središčih adrenalinskih doživetij veliko gneče, srečujemo se z visokimi temperaturami in sušo, poleg tega pri ponudnikih dobimo višje cene in daljše čakalne vrste pri organiziranih adrenalinskih aktivnostih. Za doživetja, kot je tandemski skok s padalom, gotovo ne želimo imeti posebnih komplikacij, računamo na to, da bomo lahko to doživetje izkusili brez motečih dejavnikov, za to pa je prav jesenski čas verjetno najboljša izbira. 

Tandemski skok s padalom je zelo priljubljen

Tandemski skok s padalom ponujajo različne turistične in športne agencije. Najboljšo ponudbo lahko najdemo v turističnih središčih, kjer je veliko poudarka prav na tovrstnih adrenalinskih doživetjih, pri nas je to v Bovcu oziroma v soški dolini – tam deluje agencija Bovec Sport, ki nudi tandemski skok s padalom in druga adrenalinska doživetja preko cele sezone, tudi v lepih jesenskih mesecih. Obisk Posočja je jeseni odlična ideja za domače obiskovalce, ki bi se radi izognili poletni gneči in visokim temperaturam, želijo pa vseeno uživati v nepozabnih adrenalinskih doživetjih v naročju neokrnjene narave. 

Dodatna prednost je ta, da bo tandemski skok s padalom zunaj poletne sezone bržkone nekoliko cenejši. Enako velja za druge aktivnosti, ki jih dobimo po nižjih cenah, ponudniki pa so tudi bolj prilagodljivi, saj ni tolikšne gneče in lahko pričakujemo boljšo izkušnjo pri izvedbi organiziranih adrenalinskih doživetij. Splača se torej preveriti, kaj še spremlja tandemski skok s padalom v ponudbi turističnih in športih agencij v Posočju.

Tudi jeseni izstopa Soča rafting

Pravi hit med obiskovalci soške doline je Soča rafting, kar pravzaprav ni posebej presenetljivo. Čudovito reko Sočo občudujemo že na poti proti turističnim krajem zgornjega Posočja, že takrat se marsikomu porodi zamisel, da bi se po rečnih valovih tudi sam podal v gumijastem čolnu. Po takšnih spustih je veliko povpraševanja, zato je Soča rafting v ponudbi praktično vsake športne oziroma turistične agencije v Posočju, dobre ponudbe torej ne bo težko najti.

Prav v jesenskem času je lahko rafting še posebej navdušujoč. Poleti je na reki kar nekaj gneče, kar sicer ne pomeni, da bomo morali dajati prednost kajakašem ali drugim raftom, bo pa verjetno manj opcij za spuste ob ugodnih terminih, sploh če se zanimamo za kakšne skupinske odprave. Ker je Soča rafting priljubljena izbira predvsem za skupine, recimo družine, sošolce, sodelavce in prijatelje, je tu prilagodljivost pogosto odločilnega pomena. Če imamo več možnosti za izbiro ugodnega termina, lahko pričakujemo boljšo izkušnjo. Nismo toliko odvisni od časa in vremena, vedno lahko računamo na to, da bo moč najti dobro ponudbo za atraktiven spust s čolnom po reki Soči.

Spet bo najbolje ponudbo za Soča rafting preveriti kar na spletu na https://www.bovecsport.com/sl/ponudba/rafting  kjer dobimo informacije o ugodnih jesenskih terminih in nižjih cenah zunaj poletne sezone. Podane so tudi podrobnosti o izvedbi teh programov, kar je posebej dobrodošlo za tiste, ki se morda prvič podajajo na takšno doživetje. Za nameček pa lahko pogosto vse opravimo kar preko spleta, tako da bomo imeli doživetje že rezervirano in se preprosto zglasimo na zbirnem mestu ob določenem terminu. Tako bo Soča rafting res nepozabna izkušnja, ne da bi se morali ukvarjati s kakšnimi posebnimi postopki ali komplikacijami. 

Canyoning Soča za nekoliko drugačno izkušnjo

Kdor se podaja na dopust v Posočje, bo verjetno želel v nekaj dneh izkusiti čim več različnih adrenalinskih doživetij. Vsekakor je priporočljivo izbrati kakšne atrakcije na reki Soči in se po njej zapeljati s čolnom, a tudi za canyoning Soča ponuja zanimive opcije, ki imajo določene prednosti. 

Najprej je treba omeniti to, da navdušence za canyoning Soča vodi nekoliko stran od glavnih atrakcij Posočja, ne izvaja se namreč na sami reki, temveč na pritokih, ki imajo bolj atraktivne soteske. Že takoj torej lahko pričakujemo povsem edinstveno izkušnjo, ki je turisti v poletnem času verjetno ne bodo deležni. Umaknemo se v neokrnjene kotičke narave in raziskujemo struge pritokov, ki niso močno obiskani. Tako nas za canyoning Soča popelje v čisto drugačen ambient, kjer imamo le svojo skupinico ljudi in izkušenega vodnika.

Soteskanje na Soči

Za soteskanje Soča ponuja več dobrih lokacij, saj ima kar nekaj pritokov z atraktivnimi strugami. Tako se je dobro razvila tudi ponudba turističnih oziroma športnih agencij. Najdemo lahko različne programe, ki nas vodijo po strugah teh pritokov, kar pomeni, da bodo na voljo različna doživetja. 

Razlike opazimo v mnogih ključnih lastnostih takšnih odprav, recimo v dolžini, trajanju in zahtevnosti. Nekateri programi so prilagojeni začetnikom, saj ima za canyoning Soča nekaj dokaj prijaznih pritokov s krajšimi in bolj dostopnimi soteskami. Tako nam aktivnost ne bo vzela veliko časa, predvsem pa se s premagovanjem naravnih ovir pri raziskovanju celotne soteske srečujemo postopoma in brez potrebe po pretiranem trudu.

Pravi avanturisti pa se še vedno lahko odločijo za bolj zahtevne odprave, ki vodijo preko daljših sotesk z manj predvidljivimi ovirami. Za te odprave canyoning Soča zahteva kar nekaj ur časa in dosti truda, a ravno zato ponuja soteskanje tudi nepozabno izkušnjo tistim, ki so morda že dobro vajeni vseh mogočih adrenalinskih aktivnosti.

Tako se soteskanje uvršča med posebne atrakcije, ki v Posočje privabijo zanimiv profil obiskovalcev – drzne avanturiste, ki iščejo posebne izkušnje. Pogosto so to precej samostojni obiskovalci, ki ne potrebujejo toliko pomoči, želijo imeti le odprte možnosti za oblikovanje svojega doživetja.

Kajak na Soči lahko ponudi svobodno doživetje

Prav posebno doživetje je s tega vidika spust s kajakom. To je priljubljena izbira za tiste, ki se sami dobro znajdejo na terenu in imajo morda nekaj več izkušenj z adrenalinskimi aktivnostmi. Kajak Soča se skupaj z raftingom uvršča med najbolj priljubljene izbire obiskovalcev Posočja, ima pa eno pomembno razliko – namreč to, da se ne izvaja le v obliki organiziranih skupinskih spustov, temveč omogoča oblikovanje samostojne avanture za tiste, ki jim je kajak že povsem domač.

 Še vedno se je treba sicer dobro pripraviti na spust, imeti moramo vso potrebno opremo in znanje, poleg tega moramo vedeti, kam nas za kajak Soča vodi in kje bomo dogodivščino zaključili. A vsekakor lahko pripravimo nepozabno doživetje s samostojnim spustom, za kar je jesen gotovo pravi čas.

Jeseni se s kajakom na Soči izognemo poletni gneči, tako da lahko uživamo tudi na bolj atraktivnih odsekih reke, ki jih sicer zasedajo rafti in kajaki v organiziranih skupinah. Več svobode imamo pri načrtovanju in izvedbi spusta, tako nam za kajak Soča pušča proste roke in lahko računamo na boljšo izkušnjo. Še vedno pa imajo tudi turisti in naključni obiskovalci možnost izkoristiti ponudbo lokalnih agencij, ki nudijo vodene spuste in druge organizirane dejavnosti. 

Na BovecSport.si najdemo tudi ponudbo kajakaških odprav, ki je kot nalašč za različne vrste udeležencev. Že res, da za kajak Soča najbolj privlači izkušene kajakaše, a nekateri deli reke so kot nalašč tudi za začetnike, ki se bodo najbolje počutili pri vodenem spustu v skupini ali celo v kajakaški šoli.

Takšne možnosti so vedno dobrodošle, v jesenskem času pa nudijo še več prilagodljivosti. Tako za kajak Soča vsakomur ponuja poln potencial za nepozabno izkušnjo. Na svoj račun bodo prišli predvsem tisti, ki želijo svoj čas v Posočju res dobro izkoristiti, sploh če kajak kombinirajo še z drugimi adrenalinskimi aktivnostmi.

Zakaj izbrati za skok s padalom Bovec?

Posočje ima kar nekaj turističnih krajev, pravzaprav lahko v praktično vsaki vasi najdemo nekaj turistične ponudbe. Veliko je zasebnih ponudnikov nastanitev in kulinarike, pa tudi kakšne outdoor aktivnosti se organizirajo na različne načine pri različnih ponudnikih. Včasih ni treba dosti skrbeti za izbiro dobrega ponudnika, včasih pa je prav to kritično, če želimo zagotoviti dobro končno izkušnjo. Ravno zato izberemo za skok s padalom Bovec, kjer najdemo ugledne športne agencije s takšno ponudbo.

Če se odpravljamo na polet s padalom, gotovo ne želimo sprejemati kakšnih kompromisov. Za skok s padalom Bovec predstavlja pravo izbiro že zato, ker tu najdemo zanesljive agencije z izkušnjami. Ponudijo lahko odlično izkušnjo, predvsem pa varen polet tudi za tiste, ki se morda prvič pripravljajo na takšno doživetje.

 Tako nam za skok s padalom Bovec ponuja različne možnosti, predvsem so priljubljeni tandemski skoki z izkušenim vodnikom, kar je prava izbira za začetnike. Običajno se takšne odprave izvajajo tako, da se dobimo na zbirnem mestu v Bovcu, nato organizator uredi prevoz do vzletišča na bližnjem hribu. Tam dobimo vso potrebno opremo in seveda vsa navodila za varno izvedbo poleta. Profesionalni vodniki imajo veliko izkušenj in znajo odgovoriti na vsa morebitna vprašanja, pri izvedbi poleta pa seveda stalno skrbijo za dobro izkušnjo udeleženca. Za skok s padalom Bovec nudi programe z različnimi trajanji, običajno do 30 minut ali do 60 minut. Po pristanku nas čaka še prevoz nazaj do Bovca, tako da je celotna izvedba zelo prikladna.

To so običajno največje prioritete udeležencev tandemskega poleta s padalom. A obstajajo tudi drugi razlogi, zakaj izbrati za skok s padalom Bovec. Gotovo gre recimo omeniti čudovit naravni ambient, saj lahko občudujemo okoliške vršace Julijskih Alp, na drugi strani pogled sega vse do morja in po italijanskih nižinah, pod seboj pa imamo vseskozi čudovito reko Sočo in celotno soško dolino. Vse to se vsekakor splača izkusiti, sploh če imamo na voljo ugodne ponudbe zanesljivih agencij.

Kakšna bo za skok s padalom cena?

Tudi z vidika cene se izkaže, da je prav jesen pogosto pravi čas za izvedbo adrenalinskih aktivnosti. Preko poletja je po takšnih dejavnostih veliko povpraševanja in cene so pogosto večje. Nekatere agencije zato pripravljajo različne cenike za visoko sezono in za obdobje po njej, tako da lahko jeseni izkoristimo posebej ugodne cene. Prav za skok s padalom cena v tem oziru naredi veliko razliko, saj gre za nekoliko dražjo storitev.

Kakšna bo torej za skok s padalom cena? To je odvisno od izbranega programa in izbrane agencije. Cene se seveda razlikujejo, največji dejavnik je trajanje poleta. Nekatere agencije imajo na voljo različne programe oziroma polete z različnimi trajanji, na podlagi tega bo seveda za skok s padalom cena različna. 

Za celo uro letenja bo treba recimo odšteti kakšnih 200 evrov, za polurni program pa je cena nižja, znaša recimo okoli 150 evrov. O točni ceni se pozanimamo pri agenciji, kjer je v ponudbi skok s padalom, cena je pogosto točno navedena že na spletu, lahko pa se še dodatno pozanimamo ob rezervaciji doživetja. Upoštevamo različne programe in različne termine.

Že res, da je za skok s padalom cena praviloma nekoliko višja kot pri drugih adrenalinskih aktivnostih, a tudi samo doživetje je povsem neprimerljivo. Tako bo praktično vsak avanturist brez težav upravičil investicijo in za svoj denar dobil nepozabno doživetje, pri katerem stroški pravzaprav ne igrajo posebne vloge.