September 13, 2021

Kako do urejene okolice hiše?

Okolica hiše mora biti vsekakor kar se da urejena, saj s tem dosežemo razne funkcionalne in estetske prednosti. Ne moremo si predstavljati, da bi lahko udobno živeli v zanemarjeni hiši, pri tem pa pozornosti ne posvečamo le notranjosti, temveč tudi zunanjosti in okolici. Pri tem nam na srečo pomagajo nekatere naprave, ki jih uporabljamo za vzdrževanje čistoče in reda.

Kakšne kosilnice potrebujemo?

Ena takšna naprava je seveda kosilnica, ki jo uporabljamo za vzdrževanje lično pokošene zelenice. Če imamo okoli hiše večje zelene površine, potem je kosilnica vsekakor naravnost nepogrešljiv del opreme. Ne moremo pa se zanašati le na to, predvsem moramo biti pozorni na redno in pravilno košnjo, le tako bo prišla kakovostna kosilnica najbolj do izraza. To lahko nekoliko olajšamo z uporabo kakšnih naprednih naprav, ena možnost je celo robotska kosilnica, a seveda je skrb za zelenico odvisna od specifične situacije in od zahtev uporabnika opreme.

Če se lotevamo čiščenja okolice, pa seveda pride v poštev tudi razna čistilna oprema. Za zunanje površine je še kako primeren visokotlačni čistilnik, ki bo zanesljivo opravil z raznimi madeži in trdovratno umazanijo. Ni treba, da je visokotlačni čistilnik posebej zmogljiv ali da ponuja nešteto funkcionalnosti – čisto dobro se v domači rabi obnese že običajen čistilnik iz srednjega zmogljivostnega razreda. Seveda pa je tudi naprednejši visokotlačni čistilnik zelo dobrodošla pomoč, še posebej če nameravamo napravo uporabljati redno in za dlje časa, ali pa imamo opravka s kakšnimi posebej trdovratnimi madeži. Okoli hiše nas čaka kar nekaj izzivov, ki zahtevajo zmogljivo čistilno napravo – takšni madeži se najdejo predvsem v garaži in na dvorišču, recimo razlitje goriva ali olja, madeži kakšnih barv in drugih kemičnih sredstev, problematične so tudi maščobe. Napreden visokotlačni čistilnik lahko kombiniramo z učinkovitimi čistilnimi sredstvi in tako res brezkompromisno poskrbimo za popolno čistočo okolice hiše, ne da bi se morali močno truditi.

Obcestni predeli in široka področja ob železnicah se morajo redno čistiti oziroma kositi, da se lahko zagotovi primerne servisne poti in večjo varnost v primeru nenadnih zaustavitev vozil ali nesreč. Kljub temu pa je na teh področjih marsikdaj teren zelo grob, neraven in kamnit. Tudi sicer taki deli pokrajine niso primarno namenjeni ne estetski vrednosti, ne pridelavi rastlin za hrano. Včasih so se za kemično čiščenje teh predelov na veliko uporabljali totalni herbicidi z glifosatom, danes pa ga postopno prepovedujejo in se uporablja le še izjemoma. Ker je edini način za uničenje plevelov mehanska košnja, se pri košnji teh predelov ni potrebno ukvarjati še z estetiko, ampak le s funkcionalnostjo. Odkose se največkrat pusti na licu mesta, da morda vsaj za kak teden odložijo ponoven zagon plevelov na tem področju.

Nahrbtne kosilnice so še vedno praktične

Tovrstna košnja je zelo mukotrpno delo, zato je treba veliko pozornost posvetiti opremi. Nahrbtne kosilnice so standardna vrsta nitkarskih kosilnic, ki zaradi nahrbtnika z motorjem in pogonskim sklopom omogoča precej udobno košnjo. Tudi Husqvarna kosilnice imajo v svojem programu take nahrbtne kosilnice, saj se jih precej uporablja čez celotno rastno sezono, trend pa se obrača v smer še povečanih potreb po košnji obcestnih predelov, saj je cest in železnic čedalje več, herbicidov pa se ne bo več smelo uporabljati.

Poleg obcestnih predelov in predelov ob železnicah se nahrbtne kosilnice veliko uporabljajo tudi za košnjo gostih sestojev invazivnih rastlin, predvsem japonskega dresnika, zlate rozge in ambrozije. Oprema koscev mora biti, sploh v primeru košnje ambrozije, poleg Husqvarna kosilnice tudi zaščitna oprema. Ambrozija je zelo alergogena in njen cvetni prah ter leteči rastlinski delci lahko povzročijo alergijsko reakcijo tudi pri sicer neobčutljivih ljudeh. Zato je zelo priporočljiva zaščitna oprema Husqvarna, kosilnice nahrbtnega tipa s ščitniki za delce in visoki škornji, ki preprečujejo stik kože z alergenimi rastlinami.

Z zahtevnimi opravili se srečujemo predvsem pri košnji večjih zelenic, a to še ne pomeni, da bo delo okoli hiše enostavno. Pravzaprav se tudi v tem okolju pogosto soočimo s kakšnimi večjimi izzivi, ki jih na velikih in urejenih površinah ne moremo pričakovati. To so recimo razni vsiljivci, kot so ograje in koli, pa tudi razni težko dostopni kotički ob objektih. Zato je košnja okoli hiše lahko precej zahtevna in bo gotovo terjala uporabo specializirane opreme, ki lahko v takšnem okolju ponudi kar najboljši rezultat pri delu. Na voljo so razne vrtne kosilnice - akumulatorske kosilnice in druge, ki lahko pokrijejo širok spekter potreb, najbolje pa se bodo obnesle tiste, ki jih je možno uporabljati v vsakem kotičku in tudi na zahtevnih terenih.

Nahrbtna kosilnica

Najboljša izbira bo kosilnica, ki jo lahko enostavno prenašamo s seboj in se z njo lotimo trave v vsakem kotičku. To je kosilnica na nitko, ki jo lahko enostavno nosimo na hrbtu. Takšna nahrbtna kosilnica je izjemno enostavna za uporabo, hkrati pa je zelo učinkovita tudi v zahtevnem okolju. Uspešno se sooči z večjimi izzivi, recimo z visoko in gosto razraslo travo, morda tudi s kakšno podrastjo in drugimi vsiljivci. Predvsem pa ima nahrbtna kosilnica to prednost, da se dobro znajde v okolici kakšnih ovir in brez težav doseže vse skrite kotičke, ki jih je treba dobro pokositi.

Nahrbtna kosilnica je dovolj zmogljiva, predvsem pa dovolj udobna in enostavna za uporabo, da lahko z njo pokosimo tudi kakšno večjo površino. Za ta namen so sicer pogosto boljša izbira druge vrtne kosilnice, a če imamo pri roki nahrbtno izvedbo, lahko delo opravimo hitro in učinkovito, brez potrebe po dodatni opremi. Če se s košenjem večjih površin redno srečujemo in bi radi v vsakem primeru zagotovili izvrsten rezultat, pa pridejo v poštev naprednejše vrtne kosilnice, ki ponudijo tudi boljšo izkušnjo pri dolgotrajni uporabi.

Pri delu na domačem vrtu se večinoma poslužujemo kakšnih manjših pripomočkov, opravila pogosto zahtevajo veliko ročnega dela. Seveda se takšnim opravkom ne izogiba noben vrtičkar, a vseeno je dobro imeti včasih pri roki tudi kakšnega močnejšega aduta. Na večjih površinah in pri zahtevnejših izzivih je to še bolj izrazito. V poštev pridejo nekatere naprave, ki nam mnoga opravila na vrtu močno poenostavijo.

Vsaka zelena površina zahteva nekaj vzdrževanja, predvsem to pomeni redno košnjo. Že pri tem potrebujemo pomoč sodobne mehanizacije. Najboljša izbira bo bržkone samohodna kosilnica, ki je kot nalašč za uporabo na domačem vrtu. Ima vse prednosti, ki jih iščemo pri tovrstni opremi. Je cenovno ugodna, dokaj kompaktna in enostavna za uporabo, hkrati pa tudi vsestransko uporabna in učinkovita pri svojem delu. Še posebej dobro se bo obnesla kakšna napredna samohodna kosilnica z električnim pogonom, a za uporabo na domačem vrtu verjetno ne bo treba posegati po kakšnih pretirano naprednih izdelkih. Na nekaterih vrtovih bo tudi elegantna samohodna kosilnica prevelika ali preokorna, morda imamo manjšo površino ali pa veliko ovir, ki onemogočajo enostavno košnjo. V tem primeru je boljša izbira nahrbtna kosilnica.

Motokultivatorji

Pri pripravi površine na obdelavo so nepogrešljivi motokultivatorji. To so vsestranske naprave, ki se sicer ne uporabljajo toliko pri samem vrtnarjenju, imajo pa pomembno vlogo pri dolgoročnem vzdrževanju tovrstnih površin. Motokultivatorji so neposredno uporabni predvsem pri pripravi površine za sajenje, še posebej na večjih vrtovih ali zahtevnejših podlagah. S tem lahko vplivajo na izkušnjo pri delu na vrtu in tudi na kakovost in donos pridelka. Poleg tega pa so motokultivatorji zelo vsestranski in jih lahko uporabimo tudi pri drugih opravilih, navsezadnje so uporabni že za prevažanje kakšnih težjih materialov ali pripomočkov. Vsekakor gre za napravo, ki se na dolgi rok izkaže za zelo uporabno, če jo znamo vključiti v svoje delovne procese.

Dobre kosilnice se od manj kakovostnih lahko ločijo že na prvi pogled, a pri tem morate imeti nekaj znanja, da to sploh lahko ugotovite. Če smo vas ujeli v trenutku, ko kupujete novo vrtno kosilnico in nimate prave ideje, kako se nakupa sploh lotiti, je najbolje, da najprej razmislite o vrsti kosilnice.

Samohodna kosilnica je na primer odlična izbira, ker si boste z njeno uporabo prihranili kar nekaj časa pa tudi energije. S stiskom ročice se bo kosilnica peljala kar sama. S konstantno hitrostjo pa boste lahko dosegli najboljši možen odrez trave in ne nazadnje še povsem enakomerno pokošeno travo.

Dobra samohodna kosilnica se od manj kakovostne vrste razlikuje tudi po zasnovi samih gum. Tudi od tega dela kosilnice je namreč odvisno, kako bo potekala košnja.

Kosilnice na nitko za seboj puščajo odlične rezultate

Kosilnice za nitko so pri uporabnikih precej priljubljene, saj z njimi na zelo učinkovit način poskrbijo, da pokosijo tudi najbolj nedostopne travnate površine.

Kosilnice na nitko se med seboj ločijo tudi po sami kakovosti, kar pa je v veliki meri odvisno tudi od proizvajalca. Kosilnica na nitko Husqvarna vas med košnjo zagotovo ne bo pustila na cedilu, saj je bila narejena pod okriljem enega od najbolje uveljavljenih svetovnih proizvajalcev kosilnic.

Sicer pa na trgu lahko izbirate še med drugimi vrstami kosilnic in nekaterimi napravami, ki so zlasti primernejše za nekoliko večje travnate površine. Na voljo so vam električne, bencinske, akumulatorske kosilnice, motorna kosa, vrtni traktorji. Če imate v okolici svojega doma še živo mejo in druge vrste grmovja, pa vam bodo zelo prav prišle tudi kakovostne škarje za obrezovanje. Tudi te so vam na trgu na voljo v številnih različicah.

Ugodna in kakovostna ponudba vrtnih naprav vas čaka tudi v spletni trgovini. Prodajalci vam lahko pomagajo preko telefonskega klica ali pa preko spletne pošte.

urejena okolica