August 8, 2021

Kakšna bo za tehnični pregled cena?

Za nekatere je tehnični pregled nujno zlo, ki ga je treba opravljati kar vsako leto. Lastniki novih avtov se s to obveznostjo ne bodo srečevali tako pogosto, torej tudi stroški ne bodo tako visoki. V vsakem primeru pa bo treba prej ali slej zapeljati v avtomehanično delavnico, kjer se opravljajo tehnični pregledi, za to storitev pa bo treba tudi plačati. Kakšna bo za tehnični pregled cena? Na srečo tu ne bo velikih presenečenj in lahko stroške predvidimo že vnaprej.

Precej drugače je lahko pri drugih stroških, ki jih imamo s svojim vozilom. Nekateri postopki so precej dragi ali pa imajo nepredvidljivo ceno. Poleg tega nas seveda lahko presenetijo tudi drugi stroški, na katere se ne moremo vedno povsem pripraviti, recimo če pride do kakšnih poškodb ali okvar, nadomestni deli lahko stanejo tudi več tisoč evrov. V primerjavi s temi stroški je za tehnični pregled cena zanemarljiva, moramo pa seveda imeti v mislih vse te stroške, če ne želimo, da nam bo avtomobil le v breme.

Strošek za tehnični pregled bo minimalen, tako da ne bomo plačevali veliko, tudi če moramo pregled opravljati vsako leto. Pomembno je le to, da vemo, v katero kategorijo se uvršča naše vozilo in kateri pregled moramo opraviti.

Za tehnični pregled cena odgovarja vrsti vozila

Največja razlika v stroških tehničnega pregleda je vsekakor v tem, za kakšno vozilo gre. Cene so določene glede na vrsto vozila, kar je treba upoštevati pri izračunu stroškov.

Večino voznikov zanima podatek za osebne avtomobile, ki se delijo v dve kategoriji. Ena so avtomobili do mase 2,5 tone, kar že vključuje večino običajnih osebnih avtomobilov. Druga kategorija so avtomobili, ki imajo višjo maso, za te so tehnični pregledi dražji. Kakšna bo za tehnični pregled cena, če imamo osebni avtomobil do 2,5 tone? Za pregled bo treba odšteti 35 evrov. Za vozila, težja od 2,5 tone, pa je strošek pregleda dobrih 44 evrov.

Najbolj je za tehnični pregled cena odvisna od vrste vozila

Tehnični pregledi niso zahtevani le za osebne avtomobile. Pravzaprav tehnični pregled zahteva že registracija vozil, torej ne moremo zapeljati na ceste vozila, ki nima opravljenega tega pregleda. Če se posvetimo nekaterim drugim vrstam vozil, najdemo večje razlike v cenah. Za motorna kolesa so stroški recimo nižji, za tehnični pregled cena dosega dobrih 18 evrov. Še slab evro nižja je cena za pregled traktorskega priklopnika. Na drugi strani cenovnega spektra najdemo višje cene za preglede vozil, kot so avtobusi in tovornjaki. Najvišja bo cena za pregled težkih tovornih in vlečnih vozil ter zglobnih avtobusov, za ta vozila bo treba plačati dobrih 92 evrov.

Ne pozabite, da je za tehnični pregled cena enotna

Cene za preglede posameznih vrst vozil lahko točno navajamo, saj so enotne. Določene so z zakonom iz leta 2019, ki določa za tehnični pregled cenik, pred tem so bile lahko bolj nepredvidljive. Zdaj dobimo iste cene pri vsakem ponudniku, tako da za sam tehnični pregled niti ni važno, kje ga opravljamo. Seveda pa pridejo pri izbiri izvajalca v poštev še drugi premisleki, ki jih je treba upoštevati, nastanejo pa lahko še drugi stroški, saj za tehnični pregled cena ni edini strošek pri obveznostih, ki jih imamo z vozilom.

Za tehnični pregled cena vključuje osnovni pregled, lahko pa izkoristimo tudi ponudbo za podrobnejše preglede

Ponudniki tehničnih pregledov med seboj ne tekmujejo s cenami pregledov, temveč z dodatno ponudbo. Na enem mestu lahko običajno opravimo tudi druge posege, recimo vzdrževalne in servisne storitve. Posebej dobrodošlo je to, da se pri istem izvajalcu opravlja registracija avta, cena bo v tem primeru vključena kar v končno ponudbo. Vse to je treba upoštevati, preden se odpravimo na tehnični pregled oziroma po drugih opravkih, ki jih imamo z vozilom.

Za tehnični pregled cena ni edini relevanten podatek

Običajno opravljamo tehnični pregled zato, ker ga moramo. Določeni so roki za opravljanje pregledov na vsako leto ali na vsakih nekaj let glede na starost vozila. Prav tako zahtevajo pregled nekateri drugi postopki, recimo registracija vozil. V tem primeru je treba upoštevati še razne druge faktorje, tudi stroške, ki nas še čakajo.

Tako je recimo lahko precej dražja registracija avta, cena tu namreč vključuje tako tehnični pregled kot nekatere druge stroške. Tudi če tehnični pregled opravljamo ob registraciji vozila, imamo seveda opravka z enotnimi cenami, moramo pa prišteti še druge stroške. Plačati je treba že strošek same registracije, ki je lahko dražji kot sam tehnični pregled. Še bistveno več bo treba odšteti za letno dajatev za uporabo vozila v prometu. S tega vidika nam za tehnični pregled cena še ne pove veliko, saj imamo z avtom še dosti drugih stroškov.

Na srečo so ti postopki precej dobro urejeni in lahko pogosto vse opravimo na enem mestu. Ker je za tehnični pregled cenik enoten, se ni treba obremenjevati s cenami pri različnih izvajalcih. Enako velja za druge nujne storitve, tudi registracija ima enotne cene glede na vrsto vozila. Pri dobrih izvajalcih bo možno vse opraviti enostavno in hitro ter s predvidljivimi stroški.