August 1, 2021

Naprava, ki rešuje življenja - jo poznate?

Tehnologija nam močno poenostavlja življenje na praktično vsakem koraku, včasih pa nas povsem neposredno reši pred smrtjo. To je značilno tudi za naprave, ki jih vse pogosteje srečujemo na mestnih ulicah in drugih javnih krajih, kjer obstaja večje tveganje za nenadni srčni zastoj pri mimoidočih. 

V takšni situaciji pomaga defibrilator, ki pa mora biti nameščen dovolj blizu, da ga lahko pravočasno uporabimo. Nimamo namreč veliko časa, le nekaj minut je na voljo za uspešno posredovanje. Z drugimi postopki oživljanja sicer ta časovni rok lahko nekoliko podaljšamo, a brez posredovanja je srčni zastoj lahko usoden že v 10 minutah ali prej. 

Zato je defibrilator vsekakor kritična naprava za posredovanje v takšnih primerih, saj močno zmanjšamo tveganje za smrt, preprečimo pa tudi druge posledice srčnega zastoja.

Defibrilator naj bo javno dostopen

Tako je vsekakor zelo dobrodošlo, da imamo defibrilator na voljo na javnih mestih, kjer je naprava enostavno dostopna. A še vedno moramo poskrbeti za to, da se za posredovanje dejansko odločimo in se posvetimo izvedbi pravilnega postopka. Ravno tu se pogosto pojavljajo težave, saj se ljudje bojijo posredovati ali pa defibrilatorja ne znajo uporabljati. 

Pomembno je torej, da se vnaprej pripravimo na takšno situacijo. Poučimo se o tem, kaj je defibrilator in kako deluje, predvsem se seznanimo s tem, kako ga uporabljati. Prav tako je pametno pobrskati po informacijah glede srčnega zastoja in simptomov, da znamo prepoznati znake in pravočasno posredovati. V veliko pomoč so nam vse razpoložljive informacije, še več pa bomo izvedeli, če se udeležimo kakšnega tečaja, kjer lahko defibrilator tudi preizkusimo.

Z dobrim znanjem in izkušnjami lahko uspešno posredujemo v primeru nenadnega srčnega zastoja. A tudi brez poglobljenega znanja lahko defibrilator uporabimo, saj gre za napravo, ki je dobro prilagojena neveščim uporabnikom. Ni možnosti, da bi z uporabo te naprave ponesrečencu škodovali, tudi če morda ne potrebuje električnega šoka. V primeru srčnega zastoja lahko osebo rešimo pred smrtjo, pri drugih težavah pa nam defibrilator lahko pomaga z vodenjem skozi postopke oživljanja. Poznati moramo torej tako naprave kot postopke za različne primere.

Defibrilator in srčni spodbujevalnik

Če naprav ne poznamo tako dobro, se morda vprašamo, ali je defibrilator srčni spodbujevalnik. Res gre za vrsto srčnega spodbujevalnika, saj ima naprava prav to nalogo – spodbuja normalno bitje srca. A defibrilatorji, ki so pri nas namenjeni javni uporabi, so posebna izvedba, tako običajno ni defibrilator srčni spodbujevalnik oziroma z izrazom srčni spodbujevalnik mislimo na druge naprave.

Za javno uporabo so namenjeni AED defibrilatorji, to so avtomatski zunanji defibrilatorji. Ta izraz označuje naprave, ki omogočajo spodbujanje normalnega bitja srca z zunanjimi elektrodami, ki jih namestimo kar na kožo. Tako deluje avtomatski zunanji defibrilator, srčni spodbujevalnik pa se običajno vgradi v telo in svojo nalogo opravlja stalno. Takšna naprava pomaga vzdrževati normalen utrip pri pešanju moči srčne mišice in pri drugih podobnih težavah, po navadi zaradi starosti ali bolezni. Tudi v tem primeru je tak defibrilator srčni spodbujevalnik in služi spodbujanju srca, pravzaprav deluje na podoben način, a sama naprava se precej razlikuje. Predvsem je ne moremo sami enostavno uporabljati, vgradi se z operativnim posegom v primeru bolezni in težav. Avtomatski zunanji defibrilator ni srčni spodbujevalnik enakega tipa, je precej drugačen pri uporabi, ima pa podoben namen.

Na srečo ni bojazni, da bi te naprave pomešali v praksi, tudi če rečemo, da je defibrilator srčni spodbujevalnik ali obratno. V primeru nenadnega srčnega zastoja bomo uporabili avtomatski zunanji defibrilator, ki ga imamo na voljo na javnih mestih. Tam najdemo le tak defibrilator, srčni spodbujevalnik pa bi lahko iskali zgolj v bolnišnici. Razlika je torej tudi v tem, kje napravo dobimo – zunanji defibrilator lahko kupimo enostavno preko spleta, recimo na https://defibrilator.si/samaritan-350p.html, medtem ko srčni spodbujevalnik dobimo v bolnišnici, kjer takšne naprave vgradijo zdravniki.

Čeprav je nakup avtomatskega zunanjega defibrilatorja torej dokaj enostaven, to še ne pomeni, da bomo napravo brez težav kupili in namestili na določeno mesto za javno uporabo. Pred tem nas čaka še kar nekaj dela.

Naprava

Defibrilator prodaja več trgovcev v različnih izvedbah

Kritično je seveda to, da izberemo pravi defibrilator. Prodaja teh izdelkov poteka lahko preko spleta ali preko drugih kanalov, verjetno pa bomo imeli kar nekaj izbire med različnimi modeli. To pomeni, da se lahko zelo pametno odločimo, lahko pa zagrešimo tudi kakšno napako. 

Na srečo o tem, kakšen defibrilator prodaja trgovec, odločajo določeni predpisi, ki jih morajo trgovci upoštevati. Če se zanesemo na ugledne trgovce s tega področja, lahko računamo na to, da bodo njihovi izdelki ustrezali tem standardom in bodo ponujali vse nujne funkcije, ki jih mora imeti takšna naprava.

Ker defibrilator prodaja več različnih trgovcev, je pri nakupu najprej pomembno že to, da izberemo pravega trgovca z dobro ponudbo. Čeprav so si modeli defibrilatorjev med seboj podobni v glavnih funkcijah naprave, se lahko v določenih podrobnostih tudi razlikujejo, zato ima izbira še vedno veliko težo. Računamo lahko na to, da bomo našli kar širok spekter različnih možnosti, med katerimi brskamo. Končni nakup torej lahko prilagodimo različnim prioritetam, razlikujejo se seveda tudi cene. Običajno se lahko sami odločamo, kakšen model bomo izbrali, to pa je odvisno od situacije, predvsem od kupca in od pričakovanega načina uporabe. 

Včasih se defibrilator prodaja za namen javne uporabe na bolj obljudenih krajih, kjer je večja pogostost uporabe, včasih pa gre za preventivo na podeželju, v poslovnih prostorih ali v drugih okoljih, kjer je tveganje za srčni zastoj manjše in naprava verjetno ne bo pogosto v uporabi. Upoštevati moramo še nekaj drugih faktorjev, med drugim tako to, kdo defibrilator prodaja, kot tudi to, kdo napravo kupuje. Kupec ima namreč več nalog že pri izbiri in nakupu defibrilatorja, nato pa tudi pri namestitvi in vzdrževanju.

Kdo se odloča za nakup defibrilatorja?

Za nakup in namestitev defibrilatorja se odločamo predvsem organizacije, ki so pripravljene investirati v takšno opremo in jo ponuditi v javno uporabo. Za defibrilator AED namreč cena presega tisoč evrov in za posamezne kupce običajno predstavlja preveliko finančno oviro, zato so kupci le redko fizične osebe. Pogosteje gre za organizacije, sploh za tiste, ki upravljajo s površinami in prostori, ki jih redno obiskujejo večje množice ljudi. Pogosto se nakup defibrilatorja financira z javnimi sredstvi ali pa se sredstva zbirajo posebej za ta namen, seveda pa gre lahko tudi za donacije ali pa za nakup z lastnimi sredstvi.

V praksi to pomeni, da bodo odločitev za nakup defibrilatorja najpogosteje sprejele občine, šole, večja podjetja, društva in podobne organizacije, ki lahko zberejo dovolj denarja za nakup takšne opreme. Poleg tega te organizacije pogosto upravljajo s prostori in površinami, kjer lahko namestijo defibrilator za javno uporabo. To je zelo pomembno, saj sam nakup defibrilatorja še ni vse, kar je treba opraviti. 

Napravo moramo primerno namestiti na javno dostopno mesto in to tudi označiti, na dolgi rok pa pride v poštev še pregledovanje in vzdrževanje naprave. Po vsaki uporabi je treba defibrilator temeljito pregledati in zamenjati elektrode, vzdrževanje potrebuje tudi baterija. Tudi ob neuporabi je treba te elemente preverjati in po potrebi zamenjati, kot to predpisuje proizvajalec oziroma predpisi. 

Vse to so odgovornosti tistega, ki se odloči za nakup defibrilatorja, zato ne gre le za začetno investicijo in postavitev, temveč za dolgoročno skrb za javno zdravje. Ne bo nujno veliko dela, a pripravljeni moramo biti tudi na takšne detajle, čeprav se pri nakupu defibrilatorja običajno osredotočamo predvsem na ceno same naprave in na stroške drugih obveznosti, ki pri tem nastanejo.

Za AED cena pokriva napravo in druge stroške

Omenili smo že, da nakup defibrilatorja spremljajo še druge naloge kupca oziroma lastnika. Enako velja za stroške. Največji strošek bo bržkone nakup naprave, a tudi drugi stroški niso zanemarljivi in na koncu je lahko za AED cena precej višja, kot bi si mislili, če bi preleteli le cene samih naprav. Pametno je torej, da se pozanimamo o tem, kaj vse vključujejo posamezne ponudbe. 

Nekateri trgovci imajo zelo dobro razdelano ponudbo in točno navajajo vse, kar za AED cena vključuje, na Defibrilator.si recimo najdemo ponudbo, ki s svojo ceno ne pokriva le same naprave, temveč tudi nekatere nujne dodatke.

Kakšna bo torej za AED cena? Za samo napravo bo treba verjetno odšteti od 1000 do 2000 evrov, odvisno od izbranega modela. Tu je cenovni razpon precej širok, saj imamo na voljo kar nekaj ustreznih modelov z različnimi funkcionalnostmi in nekaterimi naprednimi možnostmi, če se odločimo za dražje modele. 

Včasih lahko najdemo tudi kakšne cenejše variante, ni pa priporočljivo pretirano varčevati. Pod 1000 evri načeloma težko pričakujemo zanesljive naprave, ki bi ustrezale predpisanim standardom. Poleg tega nizkocenovne ponudbe gotovo pokrivajo le ceno same naprave, ponudba ne vključuje dodatne opreme in opravka bomo imeli z nepredvidljivimi doplačili, tako da za AED cena hitro naraste.

Stroški bodo nastali že z dodatno opremo. Oskrbeti se moramo z opremo za namestitev defibrilatorja na javno mesto. Za to običajno izberemo omarico, ki omogoča namestitev naprave na prosto. Defibrilator mora biti dobro zaščiten pred dejavniki okolja, hkrati pa hitro opazen in enostavno dostopen, torej potrebujemo posebej prilagojeno omarico. 

Nekaj stroškov bo tudi s samo montažo, za AED cena morda vključuje tudi označevanje mesta. Na dolgi rok bodo stroški z vzdrževanjem in zamenjavo potrošnega materiala, ne pozabimo pa še na to, da za AED cena morda vključuje še demonstracijo delovanja in tečaj uporabe.