August 1, 2021

Oglejte si vaš najljubši film na velikem platnu

Gotovo bi se strinjali, da je pri ogledu filma v kinodvorani izkušnja povsem drugačna, kot če bi isti film gledali doma na televiziji. V kinu imamo bistveno večjo površino, občudujemo lahko vse detajle filma, piko na i pa postavi vrhunsko ozvočenje, ki nas ponese v središče dogajanja na platnu. Doma je izkušnja drugačna in ne moremo pričakovati, da bomo res tako globoko ujeti v filmski spektakel – razen seveda, če tudi doma oblikujemo pravi mali kino, kar nam omogočajo sodobni projektorji!

Sodobni projektorji

Vsak se lahko sam opremi s projektorjem in preostalo opremo za ogled filma na velikem platnu. Pogoj je le ta, da imamo doma nekaj prostora za namestitev takšne opreme in seveda dovolj prostora za prikazovanje velike projekcije. 

Projektorji so sicer precej kompaktni in jih lahko elegantno postavimo na stropni ali stenski nosilec, včasih pa kar na polico. Tudi projekcijsko platno ne zasede veliko prostora, poleg tega ga lahko pospravimo, ko ni v uporabi, tako da pravzaprav ne potrebujemo veliko prostora, oblikovanje kino vzdušja v domačem stanovanju ne bo pretirano zahtevno, končna izkušnja pa bo morda celo boljša, kot če bi se morali voziti v kino.

Najpomembnejša naloga je pravzaprav ta, da izberemo pravo opremo za projekcijo filmskih vsebin na platno. Tu imajo ključno vlogo projektorji, ki zahtevajo več pozornosti pri izbiri. Na srečo si lahko pomagamo s spletnim pomočnikom, ki ga za pomoč pri izbiri projektorja ponuja Center projekcije na naslovu http://www.centerprojekcije.si/slo/spletni-pomocnik/

Tako bo izbira nekoliko lažja, saj so projektorji razvrščeni v različne skupine glede na namen – tudi za hišni kino lahko najdemo pravo napravo. Seveda projektorji ne delujejo sami, potrebujemo še platno, kjer bomo sliko projicirali. Poleg tega pride za popolno kino vzdušje v poštev še nekaj dodatne opreme, predvsem je treba izpostaviti ozvočenje in multimedijski predvajalnik, ki je sicer lahko kar računalnik. 

Nekaj dela bomo torej imeli z izbiro opreme, tu izstopajo predvsem projektorji, a z dobro izbiro se lahko dobro opremimo in na dolgi rok le uživamo v svojem domačem kinematografu.

Lahko za domači kino izberemo mini projektor?

Pri izbiri projektorja za domače okolje imamo pogosto posebne prioritete, ki se morda tičejo tudi dimenzij naprave. Gotovo želimo imeti kompakten in eleganten projektor, ki ne bo zasedal veliko prostora in ga lahko enostavno pospravimo, ko ni v uporabi. Za ta namen morda izberemo mini projektor, kar se sprva sliši kot dobra izbira, a za hišni kino ni vedno najboljša ideja.

Mini projektor lahko dobimo v različnih izvedbah, nekatere zelo posrečeno delujejo tudi v domačem okolju, a to ni nujno. Pogosto so namreč mini projektor prilagojeni za uporabo na poti ali na terenu, to so predvsem projektorji, ki omogočajo prikazovanje slike z mobilnih telefonov in drugih prenosnih naprav. 

V takšnih situacijah se mini projektor odlično obnese, pa tudi ponudba projektorjev te vrste je zelo prepričljiva, če želimo koristiti odlično povezljivost s prenosnimi napravami. A zavedati se moramo tudi omejitev teh naprav – običajno je mini projektor prilagojen uporabi na terenu, zato bo kompakten in lahek, predvsem osredotočen na enostavno povezovanje in uporabo. Posledično lahko pričakujemo kompromise pri kakovosti slike, saj v majhno ohišje ne moremo spraviti zmogljivih komponent, ki so potrebne za prikazovanje kakovostne slike v visoki ločljivosti.

To ne pomeni, da ne moremo dobiti kakovostnega kompaktnega projektorja za hišni kino. A to verjetno ne bo prenosni mini projektor, temveč kompaktna izvedba običajnega projektorja. Tu imamo na voljo še nekatere druge izvedbe, recimo projektor za prikaz slike na krajši razdalji, kar spet ni mini projektor. Pomembno je, da te razlike upoštevamo ob nakupu projektorja, predvsem se izogibamo cenovno ugodnim prenosnim projektorjem in drugim manjšim projektorjem, ki niso namenjeni predvajanju filmskih uspešnic v domačem kinu.

Oglejte si vaš najljubši film na velikem platnu

Veliko bolje se obnese napreden LED projektor

Čeprav bi si morda mislili, da za domači kino ne potrebujemo posebej napredne opreme in morda nismo posebej zahtevni, morajo biti prav takšni projektorji pogosto nekoliko boljši. Pri filmih želimo namreč uživati v vseh detajlih, živahnih barvah in globokih kontrastih, včasih potrebujemo tudi nekaj več svetilnosti. Za tak namen se najbolje obnese sodoben LED projektor, ki je prilagojen takšnemu načinu uporabe. Če vzamemo za primerjavo prikazovanje kakšnih poslovnih predstavitev ali šolskih vsebin, imamo za takšne projekcije bistveno nižje zahteve – ne rabimo visoke ločljivosti ter kvalitetnih barv in kontrastov. Za hišni kino torej izberemo dober LED projektor, ki bo ponudil kar najboljšo izkušnjo na dolgi rok.

Značilna prednost, ki jo ima LED projektor, je sicer ta, da ponuja bistveno bolj varčen in učinkovit vir osvetlitve. LED osvetlitev deluje zanesljivo preko dolgih let uporabe, kar je velika prednost v primerjavi s projektorji na žarnice, pri katerih moramo žarnice redno menjati, s tem pa nastajajo tudi stroški, ki spremljajo nadležna vzdrževalna opravila. Če se ne želimo ukvarjati z žarnicami, je LED projektor gotovo prava izbira, od sodobne opreme pa seveda pričakujemo še druge prednosti, ki so značilne za takšne modele.

 Center projekcije ima v ponudbi širok nabor različnih modelov projektorjev, tako da lahko neposredno primerjamo njihove lastnosti. Še vedno se seveda lahko dobro obnese projektor z žarnico, sploh če ga ne nameravamo uporabljati zelo pogosto. Dobre žarnice lahko zdržijo več tisoč ur uporabe, to je v domačem kinu morda nekaj let predvajanja filmov, sploh če si za to privoščimo čas le enkrat na teden ali še bolj redko. A ne pozabimo, da ima napreden LED projektor še druge prednosti, ki vplivajo na končno izkušnjo, deluje recimo bolj varčno in tiho, se ne pregreva, pogosto nudi tudi dodatne možnosti upravljanja in nastavitev. Poleg tega se odlično povezuje z drugimi napravami v sistemu, kar je zelo pomembno, če želimo postaviti res prepričljiv hišni kino.

Videoprojektor se mora ujemati s preostalo opremo kina

Upravičeno je prav videoprojektor deležen največje pozornosti pri opremljanju domačega kina. Ta naprava namreč skrbi za prikazovanje slike, ravno to pa je glavna funkcija, ki jo od kina pričakujemo. A to še ne pomeni, da bomo z dobrim projektorjem že povsem zadovoljni. Vsekakor potrebujemo še nekaj dodatne opreme, ki ima prav tako pomembno vlogo in morda na dolgi rok še bolj odloča o izkušnji uporabnikov.

Gotovo je treba izpostaviti projekcijsko platno, ki je nujno, če želimo videoprojektor kar najbolje izkoristiti. Projektor prikazuje svetlo in razločno sliko, ki pa bo na neustrezni podlagi izgubila vse svoje kvalitete. Tudi če imamo ravno belo steno, ne moremo pričakovati dobrega učinka pri prikazovanju projekcije. Tako bomo brez razloga izgubljali kvaliteto, namesto da bi z dobrim platnom iz projektorja res iztisnili kar največ. Enako vlogo ima dodatna oprema za projektor, predvsem nosilci, ki so včasih naravnost nujni.

Nato pa se moramo posvetiti še drugi opremi, ki ne vpliva neposredno na videoprojektor, a močno odloča o končni izkušnji. Vsekakor ima veliko vlogo pri oblikovanju pravega kino vzdušja ozvočenje, običajno želimo ustvariti prostorski zvok z večjim številom zvočnikov v prostoru. Uporabimo vsaj pet zvočnikov in poseben nizkotonski zvočnik, temu sistemu pa lahko dodamo še dodatne pare zvočnikov. 

Vse to povežemo z multimedijskim sprejemnikom, ki deluje kot centralna postaja za celoten sistem. Sprejema in usmerja video in avdio signale, tako videoprojektor kot ozvočenje lahko upravljamo kar na ta način. Za najboljšo izkušnjo pa se vsekakor splača uporabiti še poseben multimedijski predvajalnik, ki je pogosto kar računalnik, lahko pa tudi namenska naprava z operacijskim sistemom, ki je prilagojen prav za ta namen. Tako lahko pričakujemo res pravo kino doživetje ob vsakem ogledu filma!