September 1, 2021

Parket hrast bo v vsakem okolju navdušil

Izbira talnih oblog je gotovo pomemben korak pri opremljanju prostorov. Zato se pogosto za parket hrast odlično obnese, saj prinaša prav poseben vtis, obenem pa ima seveda tudi mnoge pozitivne lastnosti, s katerimi prepriča zahtevne uporabnike pri dolgoročni uporabi.

Talnih oblog ne izbiramo le za stanovanjske prostore, pogosto imamo v mislih tudi kakšne druge prostore, ki jih je treba dobro opremiti. Predvsem se osredotočamo na tiste prostore, v katerih želimo doseči kakšne posebne učinke ali pa v njih pričakujemo kakšne posebne obremenitve.

Seveda se bo morda izkazalo, da parket ni najboljša izbira, ponekod potrebujemo tlak z drugimi lastnostmi ali pa bodo obloge izpostavljene kakšnim grožnjam, ki jih les ne prenese dobro. A če lahko izberemo parket, bomo gotovo zelo zadovoljni s končnim učinkom.

Imamo pa kar nekaj različnih možnosti pri izbiri lesenih talnih oblog, tudi med različnimi vrstami parketa se odločamo, kar ima različne učinke v končni fazi. Predvsem se za parket hrast odločamo tam, kjer želimo res dobro izkoristiti tiste ključne lastnosti, ki jih ima kakovosten lesen parket.

To so talne obloge, ki imajo izredno dolgo zgodovino, s svojo tradicijo pa potrjujejo, da gre za kvalitetne in vzdržljive rešitve, ki brez težav opravljajo svoje delo. Ni pa nujno, da gre za rustikalni kmečki pod, ki nam verjetno pride najprej na misel, če želimo uporabiti za parket hrast.

Tudi razne druge možnosti imamo še na voljo in jih lahko dobro izkoristimo v različnih okoljih.

Za parket hrast ponuja odlično izbiro in predstavlja mnoge prednosti

Za parket, hrast ponuja odlično izbiro in predstavlja mnoge prednosti

Masivni parket hrast v rustikalno oblikovanih prostorih

Pogosto pa zelo cenimo poseben vtis, ki ga naredi hrastov les v bivalnih prostorih. Prav hrast je tisti, ki najbolje predstavlja vse prednosti kakovostnega lesa. Gre namreč za vzdržljivo in odporno vrsto lesa, ki se odlično obnese pri stanovanjski opremi.

Uporablja se nasploh v gradbeništvu, pogosto tudi za kakšno masivno pohištvo, seveda pa tudi parket hrast opremi s pravimi lastnostmi za dolgotrajno uporabo.

Odločimo se za masivni parket, ki je sestavljen iz kakovostnega hrastovega lesa. V tem primeru nam polaganje parketa zagotavlja dolgotrajno obstojnost in odlično vzdržljivost pod raznimi obremenitvami. Takšen parket ima dolgo življenjsko dobo, s pravim vzdrževanjem lahko preživi več generacij.

Pravzaprav ima masivni parket ravno v tem oziru veliko prednost. Že v izhodišču je vzdržljiv in odporen, poleg tega ga lahko enostavno čistimo in vzdržujemo. Ni občutljiv in dopušča različne načine obdelave. Poleg tega je za parket hrast pogosto nekoliko debelejši in zelo trden.

Tako lahko površino pobrusimo in ponovno naoljimo, tako pa parket na nekaj časa povsem obnavljamo. Ima izjemno dolgo življenjsko dobo.

Ne moremo pa mimo čudovitega vizualnega vtisa, ki ga naredi hrastov les v stanovanju. Je nujna komponenta rustikalnega sloga, ki spominja na tradicionalno opremljene domove. Tudi v sodobnih stanovanjih lahko tak slog odlično izpade, zato je kmečki pod priljubljena izbira, ki je čas nikoli ne bo povozil.

Parket hrast ima posebno rustikalno podobo, ki je vedno v modi

Parket hrast ima posebno rustikalno podobo, ki je vedno v modi.

Parket hrast v sodobnih stanovanjih

Ima pa masivni parket eno pomanjkljivost, ki se pogosto izkaže za kritično v sodobnih stanovanjih. Tak parket namreč ni primeren za vgradnjo talnega gretja.

A brez skrbi, parketarstvo ponuja še razne druge rešitve, s katerimi lahko pridemo do atraktivnega parketa, ne da bi morali s tem žrtvovati kakšne ključne lastnosti ali podobo talnih oblog. Tako lahko parket hrast še vedno uporabimo tudi v sodobnih stanovanjih.

Predvsem se za talno gretje uporabljajo dvoslojni gotovi parketi, ki ponujajo nekaj več prilagodljivosti pri oblikovanju in sestavljanju parketa. Tako lahko izberemo za parket hrast, ki bo prinesel vse svoje odlike, hkrati pa omogočil tudi učinkovito prehajanje toplote.

V tem primeru izdelamo iz hrasta le vrhnjo plast parketa, tako dosežemo ključne mehanske lastnosti in čudovit izgled, medtem ko spodnja plast zagotavlja ustrezno polaganje parketa preko grelnih teles ter optimalno prehajanje toplote. Končni učinek je naravnost navdušujoč in prinaša najboljše, kar lahko pričakujemo pri kombinaciji parketa in talnega gretja.

Za parket hrast zagotavlja kakovost in vzdržljivost

Na voljo imamo več vrst lesa, ki se uporabljajo za izdelavo parketov. Kar nekaj različnih odločitev nas čaka, če se zanimamo za takšne talne obloge, odločiti se moramo torej tudi za to, ali bomo izbrali za parket hrast ali kakšno drugo vrsto lesa. Razlike niso le v izgledu.

Pravočasno se torej pozanimamo, kakšne rešitve nam ponuja parketarstvo. Včasih dobimo zelo širok nabor različnih možnosti, seveda odvisno od tega, za kakšno vrsto parketa se odločamo. Hrast je izredno priljubljen za masivne parkete, pri katerih je neprekosljiv predvsem s svojo kakovostjo in vzdržljivostjo.

Poleg tega ima čudovit vizualni izgled, ki ga ne moremo posnemati z drugimi vrstami lesa. Se pa za kak drug parket hrast morda ne bo tako dobro obnesel. Je na primer redkejša izbira za večslojne parkete, pri katerih ne ciljamo na takšno robustnost in bolj cenimo druge odlike.

Dobro je, da imamo veliko izbire in se lahko svobodno odločimo za najboljšo rešitev. Morda bo to za parket hrast, morda pa kaj drugega, važno je, da bomo na koncu zadovoljni.