August 1, 2021

Reden obisk zobozdravnika reši veliko težav

Za zdravje svojih zob lahko največ naredimo sami doma. Gotovo takoj pomislimo na redno ščetkanje zob, a to je le en del preventive, še več lahko naredimo z urejeno prehrano in predvsem z izogibanjem raznim nezdravim razvadam. 

A gotovo dodamo piko na i še z obiski pri zobozdravniku, kjer opravljamo redne preglede in po potrebi tudi zdravljenja. Tako že z minimalnimi napori ohranjamo zdrave zobe in lep izgled svojega nasmeha, za kar poskrbimo sami, pomaga pa nam še zobozdravnik. Ljubljana ponuja dobro izbiro med osebnimi zobozdravniki, ki so na voljo za opravljanje rednih pregledov in osnovnih posegov, opravljajo tudi kakšna zahtevnejša zdravljenja.

 Prav zobozdravnik Ljubljana je prava izbira za tiste, ki iščejo kar najboljšo izkušnjo pri svojem osebnem zobozdravniku, saj je izbira pravega strokovnjaka zelo pomembna. Ne iščemo le izvajalca nujnih storitev, temveč cenimo pri teh ponudnikih še druge odlike, ki niso nujno vezane prav na storitve, ki jih opravlja izbrani zobozdravnik. Ljubljana s širokim spektrom zobozdravnikov odpira možnost za izbiro strokovnjaka, pri katerem se bomo res dobro počutili in nam ne bo problem vedno znova obiskovati zobozdravniške ordinacije.

To velja že za redne preglede in osnovna zdravljenja, še bolj pa za kakšne zahtevnejše posege, še posebej če gre za samoplačniške storitve, ko pride v poštev še cena. Takrat je izbira osebnega zobozdravnika še posebej pomembna oziroma izberemo posebnega strokovnjaka prav za takšne posege. Ravno v takšnih primerih pride v poštev dober zobozdravnik, Ljubljana ima dobro ponudbo tudi med strokovnjaki, ki se ukvarjajo z zahtevnejšimi zdravljenji in drugimi posebnimi posegi, tako da bodo gotovo prišli na svoj račun tudi zahtevnejši pacienti. Storitve zobozdravnikov se lepo kombinirajo še z ortodontskimi posegi za kar najboljši končni rezultat.

Do brezhibnega zobovja vodi fiksni zobni aparat

Če za svoje zobe dobro skrbimo, bomo verjetno večino težav že preventivno preprečili, ostale pa odpravimo z osnovnim zdravljenjem pri osebnem zobozdravniku. Ne moremo pa z dobro ustno higieno in vestno preventivo preprečiti težav z izraščanjem zob, ki se kažejo v nepravilnem položaju posameznih zob. Te težave se lahko pojavijo tudi zaradi drugih razlogov, bo pa treba za reševanje uporabiti fiksni zobni aparat oziroma druge rešitve, ki jih nudijo ortodonti.

Spet je zelo pomembno, da najdemo prave rešitve glede na stanje, s katerim se srečujemo. Ni nujno, da bo pravi odgovor ponudil fiksni zobni aparat, to je napredna rešitev za posebne primere. Pogosto imamo lažjo nalogo in lahko vse potrebno opravimo kar s kakšno gumico ali celo z vajami, ki jih predpiše ortodont. Vse je odvisno od posameznega primera, če imamo dobrega ortodonta bo znal pripraviti pravi načrt zdravljenja. Vsekakor pa lahko zdravljenje z zobnim aparatom ponudi odlične rezultate tudi v kakšnih bolj zapletenih primerih, če želimo popraviti nepravilno izraslo zobovje.

Najbolj značilen je fiksni zobni aparat sicer za otroke in mladostnike, v tem času se običajno najprej pokažejo težave zaradi nepravilnega izraščanja zob. Prav v mladosti lahko te težave tudi najbolj učinkovito odpravimo, morda fiksni zobni aparat za to ne bo potreben in lahko uporabimo enostavnejše rešitve, recimo tudi snemni aparat.

 Kasneje bo stanje težje popraviti, a vseeno lahko pričakujemo, da bodo na voljo učinkovite rešitve. Tudi odrasli lahko uporabijo fiksni zobni aparat in pričakujejo zanesljivo izboljšanje stanja in poravnavo zobovja v idealno linijo. 

Pravzaprav se ravno odrasli pogosto odločajo za naprednejše rešitve s tega področja in so posebej navdušeni nad odličnimi rezultati, ki jih na ta način dosegamo. Z dobrim ortodontom torej lahko rešimo praktično vsako situacijo, če imamo težave s položajem zob. Podobno velja pri dobrih zobozdravnikih, ki poskrbijo še za druge probleme v ustni votlini.

Včasih je prava rešitev ekstrakcija zob

Pogosto pred obiskom zobozdravnika pomislimo na puljenje zob, kar je ena izmed najbolj neprijetnih in bolečih nalog, ki jih zaupamo svojemu zobozdravniku. Pobližje nam je ekstrakcija zob predstavljena že v otroštvu, ko na ta način pulimo mlečne zobe. A tu običajno ni kakšnih velikih težav, niti ne gre za posebej zahteven poseg – mlečni zobje izpadejo kar sami in običajno jim je treba le malo pomagati. Če pa je potrebna ekstrakcija zob za stalne zobe, nas čaka več dela, verjetno bo poseg zahtevnejši in tudi bolj boleč, čeprav se seveda lahko uporabi lokalna anestezija.

Točen postopek je odvisen od situacije. Včasih tudi pri stalnih zobeh nimamo kakšnih posebnih težav, to je pogosto značilno tudi za kakšne večje poškodbe ali pa pri boleznih, ki do te mere načnejo posamezne zobe. A vseeno bo ekstrakcija zob zahtevala določen poseg, ki naj ga opravi dober zobozdravnik. Ker gre za dokaj zahtevno opravilo, pri katerem hitro pride tudi do bolečin, lahko močno vplivamo na končno izkušnjo že s tem, da za izvedbo postopka izberemo zobozdravnika, ki se zna pacientu kar najbolj prilagoditi. 

Najbolj pomembno je to pri otrocih, ki so v zobozdravniški ordinaciji precej nemirni in jim težko dopovemo, da je ekstrakcija zob nujna in da postopek pravzaprav ni tako boleč, kot si predstavljajo. Tudi odrasli imajo včasih strah pred zobozdravnikom in predvsem strah pred bolečinami pri puljenju zob – a običajno je možno strah močno zmanjšati tako, da se o tem pogovorimo z zobozdravnikom. 

Dentalna akademija z osebnim pristopom močno olajša odločitev za izvedbo takšnih postopkov in izboljša izkušnjo na zobozdravniškem stolu, tudi če gre za ekstrakcijo zob v kakšnih posebej zahtevnih primerih ali pa za kakšne druge storitve, pri katerih potrebujemo res zanesljivega izvajalca.

Zobni implantati in all on 4

Če govorimo o zahtevnejših zobozdravniških storitvah, gotovo hitro pridemo do zobnih implantatov in storitev, ki jih lahko opravljamo s pomočjo teh dentalnih izdelkov. Gre za zobne vsadke, ki jih namestimo na mesto izpadlih oziroma manjkajočih zob, tam pa podpirajo protetične nadomestke. Na ta način lahko enostavno nadomestimo izpadle zobe, možne pa so še bistveno bolj kompleksne rešitve, kot je tudi all on 4. To je storitev, ki vključuje namestitev proteze za celotno zobovje na štiri implantate. Tako nam all on 4 omogoča, da nadomestimo manjkajoče ali poškodovane zobe s celovito protezo, ne da bi se morali ukvarjati z vsakim zobom posebej. Za brezzobe paciente je prav to običajno najboljša rešitev, čeprav gre seveda še vedno za dokaj zahteven poseg.

Ravno zato je treba imeti zanesljivega in izkušenega zobozdravnika, običajno se odločimo za strokovnjaka s področja implantologije oziroma za izkušenega zobozdravnika, ki se ukvarja s storitvami s področja zobne protetike in estetskega zobozdravstva. 

Pri nas imamo zobozdravstvene centre, ki se osredotočajo prav na takšno ponudbo in zagotavljajo najboljšo izkušnjo. Več o teh storitvah si lahko preberete na https://dentalna-akademija.si/portfolio/estetsko-zobozdravstvo/, kjer je predstavljena tudi storitev all on 4, ki se uvršča na področje zobne protetike in estetskega zobozdravstva. All on 4 se opravlja z različnimi nameni oziroma v različnih situacijah, tako zaradi poškodb kot zaradi bolezni in izpadanja zob iz drugih razlogov. Vedno lahko pričakujemo dober končni rezultat, saj gre za celovito rešitev, ki povrne funkcionalnost zobovja, pa tudi lep izgled nasmeha. All on 4 tako naredi veliko razliko, ki bo vsekakor zelo opazna.

Je pa all on 4 le ena izmed možnosti, ki jih imamo na voljo pri zdravljenju z zobnimi implantati. Ti izdelki se uporabljajo tudi pri drugih posegih in dobro dopolnjujejo osnovno ponudbo zobozdravnikov. Uporabljajo se še kar pogosto, čeprav so seveda veliko bolj pogosti lažji posegi, ki spremljajo pogoste težave z zobmi.

Paradontoza in druge pogoste težave

Z dobro ustno higieno in drugo preventivo uspešno zmanjšamo tveganje za nastanek mnogih pogostih zobnih bolezni in drugih težav v ustni votlini. Vseeno pa lahko hitro pride do nekaterih težav, kakršna je tudi paradontoza. Ta običajno nakazuje na to, da ustna higiena vseeno ni povsem brezhibna, saj gre za vnetje obzobnih tkiv, do katerega pride predvsem zaradi nalaganja zobnih oblog. Če te odstranimo z rednim ščetkanjem in nitkanjem, paradontoza ne predstavlja velike grožnje za naše zobe.

Paradontoza še ne pomeni, da svoje zobe močno zanemarjamo, hitro se lahko pojavijo prvi znaki, ki nakazujejo na vnetje obzobnih tkiv. Predvsem bomo prepoznali občutljivost v dlesnih, ki bodo bolj rdeče in boleče, značilen znak je tudi kri pri ščetkanju in nitkanju. To nakazuje na začetno fazo paradontoze, v kateri je možno hitro in enostavno ukrepati. Zdravljenje je zelo učinkovito in ni posebej zahtevno, a treba je ukrepati pravočasno.

Z rednimi obiski pri zobozdravniku zagotovimo pravočasno prepoznavanje težav, paradontoza v tej fazi omogoča tudi enostavno reševanje. Če težavo zanemarjamo, se lahko paradontoza hitro razvije in napreduje, pojavijo se večje težave, ki se razširijo tudi na same zobe in druga tkiva v ustni votlini. Morda bo potrebna celo operacija, gotovo pa bo z reševanjem situacije bistveno več dela, kot če bi se posvetili preventivi in hitremu zdravljenju v začetni fazi.

Podobno je pri mnogih drugih boleznih, ki spremljajo pomanjkljivo ustno higieno. Na srečo pa imamo na voljo dobre rešitve zobne protetike, že sami doma lahko veliko naredimo za preventivo, ostalo pa dodajo zobozdravniki, ki z osnovnimi zdravljenji odpravijo večino pogostih bolezni in drugih težav z zobmi.