September 1, 2021

S kvalitetnim oljem je solata boljša!

Solate ne moremo enostavno preliti z oljem, ki ga imamo pač pri roki. No, to lahko storimo, a ne moremo pričakovati dobrega okusa. Bolje bo, da se odločimo za kvalitetno olje, ki prinaša svoj edinstven okus in aromo, vse to je ključni sestavni del dobre solate. 

Če želimo v jedi res uživati, se gotovo pozanimamo o tem, katero olje se z živili najbolj ujema. Pogosto posegamo po kakšnih posebnih vrstah olj, najdemo pa tudi mešanice za razne namene.

Za solato lahko uporabimo posebno solatno olje

Ena možnost je tudi solatno olje, ki je za solate seveda odlična izbira. To je običajno mešanica različnih vrst olja, tako da bomo dobili zelo zanimiv učinek. 

Čaka nas edinstven okus, ki se zelo dobro ujema s solatami vseh vrst. Poleg tega pa imamo tudi druge posebne učinke, recimo prepoznavno aromo in zanimivo barvo. 

Vse to so odlike, ki jih bomo pri pripravi kvalitetne solate gotovo cenili.

Še ena prednost, ki jo ima solatno olje, pa je ta, da je precej poceni. Vsaj v primerjavi s specialnimi olji, ki jih ponujajo pridelovalci. 

oljarna-olje

Običajno je solatno olje mešanica, ki prinaša ustrezno razmerje kakšnega izbranega olja in vsestranskega kuhinjskega olja. Tako dobimo tudi kakovostne izdelke po ugodni ceni, tudi če jih kupimo neposredno pri proizvajalcu. 

Oljarna Petovar ima ponudbo posebej pripravljenih solatnih olj, ki se v tej vlogi odlično znajdejo.

Pri izbiri olja za solato imamo kar dosti svobode, z nekaj domišljije dosežemo zelo posrečene učinke. Seveda pa se splača preizkusiti tudi različne izvedbe, da spoznamo vse okuse in kombinacije, ki jih imamo na voljo. 

Najbolj zanimiva so praviloma olja, ki ponujajo čisto vsebnost in vse značilnosti posameznih vrst. Tudi takšne izdelke lahko uporabljamo na solatah, če želimo v celoti zaužiti njihov okus in aromo. Priljubljeno je recimo bučno olje, ki prav tako dobro deluje kot solatno olje. 

Vsekakor se splača izbrati kakovostno olje, ki dejansko ponudi zanimive lastnosti, ne le maščobe.

Kakovostno bučno olje ne na solati odlično znajde

Poznate glavne odlike kakovostnega bučnega olja? Najlažje jih spoznate to, da izberete takšno olje in si privoščite okusno solato. Že na prvi pogled lahko ugotovimo, da gre za posebno olje. 

Bučno olje je namreč temnejše barve, ima značilen zelenkast odtenek, po katerem se takoj loči od večine kuhinjskih olj. Tudi značilno aromo bomo hitro prepoznali, preden olje sploh okusimo. Tako pripravimo zelo zanimive solate, ki bodo kar vabile k obedu. 

Najbolje pa se bučno olje seveda izkaže s svojim okusom – to je poseben okus, ki dejansko nekaj doda k solati in ne služi le kot maščoba. 

bucno-olje

Pripravili bomo zanimive solate, v katerih bomo veliko bolj uživali, tudi če je to povsem običajna solata. Z dodatkom bučnega olja takoj dobimo čisto drugačen obrok, ki bo popestril vsak jedilnik.

Bučno olje ni le za solate

Še bolje bomo bučno olje izkoristili, če si pri kuhinjskem udejstvovanju privoščimo nekaj več svobode. Sestavimo lahko domiselne jedi, ki iz olja izvabijo vse tiste prave odlike. 

Idej je ogromno, saj z bučnim oljem lahko enostavno nadomestimo olja v raznih receptih. Res je, da to ni najboljše olje za peko in cvrtje, pri višjih temperaturah nima najboljših lastnosti. 

A v takšnih primerih tako ali tako ne potrebujemo olja za okus.

Bolje se bučno olje izkaže pri kakšnih hladnih jedeh, pri katerih si pogosto dopustimo več kreativnosti. Tako pripravljamo zanimive namaze in prelive, kakšne omake, lahko tudi sladice. 

Bučno olje je odličen dodatek, tudi če recept ne kliče po veliki količini olja. S prepoznavnim okusom takoj dopolni specialitete, ki jih pripravljamo s tem namenom, da bomo v njih res predvsem uživali.