August 17, 2021

Težav z razumevanjem snovi je konec - kvalitetne, ugodne in profesionalne inštrukcije!

Začenja se novo šolsko leto in na podlagi preteklih izkušenj lahko celotno trajanje šolskega leta zaznamujejo pritožbe učencev, da so preobremenjeni s šolskim delom. To se kaže tudi v povpraševanju po inštrukcijah, ki so pogosto izhod v sili za tiste, ki se sicer ne uspejo uspešno spopadati z učenjem.

Iz podatkov o iskanih inštrukcijah lahko ugotovimo, kateri predmeti povzročajo šolarjem največ težav, posledično pa tudi, s katerimi vsebinami imajo inštruktorji največ dela.

V času izobraževanja marsikaterega dijaka ali dijakinje ter študenta ali študentke pride do trenutka, ko se inštrukcije izkažejo kot odlična možnost za rešitev učnih težav. To drži kot pribito pri zahtevnih strokovnih predmetih, kot so na primer elektrotehnika, statistika in statika.

Inštrukcije v takšnih primerih pogosto zelo pomagajo, res pa je, da je treba najprej najti zanesljivega inštruktorja in ugodne pogoje za tovrstno učenje.

ucenje-sola-instrkucije

Kdaj je pravi čas za inštrukcije?

Inštrukcije so priljubljena oblika pomoči v primeru, da učencu v šoli ne gre najbolje. Ne smejo pa biti prvo zatočišče v primeru slabe ocene – najprej že zato ne, ker predstavljajo določen strošek, ki je morda povsem nepotreben.

Ni nujno, da so slabe ocene posledica nerazumevanja ali neznanja, torej tudi ni nujno, da jih bo popravila učna pomoč zunaj učilnice. Čisto možno je, da lahko svoj učni uspeh popravi učenec sam, torej je težava v motivaciji ali delavnosti.

Potreba po dodatni pomoči se izkaže šele takrat, ko je očitno, da ima učenec težave z razumevanjem učne snovi. Takrat pridejo na vrsto inštrukcije, katerih velika prednost je v tem, da omogočajo posredovanje enake snovi na različen način – učenec bo ponovno deležen istega znanja, ki je bilo posredovano že v šoli, a z drugega vidika, kar je lahko ključni dejavnik pri uspešnem dojemanju zahtevnih konceptov učnih vsebin.

Kateri predmeti povzročajo šolarjem največ težav?

Verjetno ni presenetljivo, da je največ povpraševanja po inštrukcijah naravoslovnih predmetov. Izstopata matematika in fizika, pogosto pa se iščejo tudi inštrukcije elektrotehnike in drugih strokovnih predmetov.

Medtem ko matematika in fizika pokrivata večino izobraževalne vertikale, pridejo inštrukcije elektrotehnike v poštev le na višjih stopnjah, pri dijakih strokovnih srednjih šol in pri študentih.

Inštrukcije družboslovnih predmetov niso toliko iskane, kar je razumljivo – v mnogih primerih so ti predmeti bolj prijazni do tistih, ki se želijo učiti sami, poleg tega pa so pri nekaterih predmetih poleg inštrukcij na voljo tudi alternativne oblike učenja, na primer tečaji.

Inštrukcije elektrotehnike za dijake višjih letnikov

Inštrukcije elektrotehnike in drugih strokovnih predmetov zahtevajo uporabo različnih metod učenja, medtem ko recimo zgodovina in geografija omogočata bolj uspešno samostojno učenje po metodi, ki jo izbere učenec.

Inštrukcije elektrotehnike, matematike, fizike in drugih predmetov, ki pogosto povzročajo težave šolarjem, so v ponudbi v praktično vseh slovenskih mestih. Skladno s povpraševanjem raste tudi ponudba, s tem pa je na voljo tudi več usposobljenih inštruktorjev, ki prinašajo dobre rezultate.

Za inštrukcije elektrotehnike in drugih strokovnih predmetov je še posebej pomembno, da ima inštruktor dovolj izkušenj in strokovnega znanja, zelo dobro je seveda, če je tudi sam opravil isto izobraževanje, za katerega ponuja inštrukcije.

Fizika povzroča veliko sivih las

Inštrukcije fizike in matematike so včasih potrebne že v višjih razredih osnovne šole, čeprav na tej stopnji običajno to ni edina učinkovita rešitev učnih težav.

intrukcije-fizike-instrukcija

Tako za osnovnošolce kot za dijake in študente pa velja, da morajo biti deležni kakovostnih inštrukcij. Inštrukcije fizike na primer ne smejo ostati zgolj pri teoriji, tako kot mora tudi matematika vključevati konkretne vaje. Inštrukcije fizike tu še dodatno izstopajo s tem, da omogočajo učenje na realnih primerih in celo konkretnih eksperimentih, ki so lahko za poučevanje izjemno koristni.

Kam torej po inštrukcije?

Čeprav sodobna tehnologija omogoča nove načine inštrukcij prek interneta, je še vedno boljša ideja za inštrukcije Koper, Ljubljana, Maribor oziroma drugo večje mesto v bližini.

Zakaj? Ker je osebni stik pri podajanju nekaterih vsebin nepogrešljiv. Predvsem to velja za predmete, ki vključujejo tudi praktično delo in konkretne primere. Za statiko inštrukcije na primer morajo vključevati tudi dejanske vaje, ki jih je najbolje opraviti ob osebnem stiku z usposobljenim inštruktorjem.

Večja mesta so odlična za inštrukcije. Koper je središče za primorske študente, Ljubljana seveda za študente univerze v Ljubljani ter Maribor za študente v štajerski prestolnici.

Možno je najti inštrukcije za praktično vse predmete, tudi za zahtevne strokovne predmete kot je statika.

Inštrukcije so seveda na voljo tudi za splošne predmete in nižje izobraževalne stopnje, čeprav v teh primerih pestra ponudba v mestih ni velika prednost – inštrukcije osnovnošolske matematike so na primer precej lahko dostopne tudi v manjših krajih. V vsakem primeru pa se je pred izbiro inštrukcij pametno prepričati o kakovosti in zanesljivosti inštruktorja.

V kolikor imate vi ozrioma vaši otroci težave z razumevanjem snovi, se obrnite na izkušene in profesionalne inštruktorje, ki vam bodo z veseljem pomagali in vam svetovali.