September 10, 2021

Za nedeljski izlet izberite Tolminska korita!

Tolminska korita ležijo ob sotočju Tolminke in Zadlaščice približno 2 km severno od Tolmina. Ležijo na najjužnejšemu robu Triglavskega narodnega parka in so obenem najlepša vstopna točka v narodni park.

Tolminska korita so najnižja in verjetno najlepša vstopna točka v Triglavski narodni park. Krožna pot nas vodi skozi divja korita Tolminke in Zadlaščice, ki se med seboj zlijeta v edino sotočje v koritih na ozemlju Slovenije.

Reka Tolminka

Tolminka je čudovita in živahna reka, noro modre barve, ki se pri Tolminu združi s svojo starejšo smaragdno sestro Sočo. Ker smo o njenih lepotah brali na spletu, smo tokratni obisk Severne Primorske namenili obisku Tolminskih korit in ostali brez besed ob njihovih lepotah. Tolminska korita je skupno ime za korita Tolminke in Zadlaščice, ki so ena najveličastnejših naravnih znamenitosti na Tolminskem.

Do njih se lahko zapeljemo z avtom iz Tolmina in brezplačno parkiramo na bližjem parkirišču. Iz Tolmina do korit se lahko tudi sprehodimo, saj nas prijetna pot vodi skozi Tolmin in Zatolmin mimo sončnih travnikov, kjer kmetje iz Zatolmina kosijo travo in pridelujejo znani okusni sir Tolminc.

tolminska korita

Tolminska korita lahko obiščemo od marca do novembra, v zimskem času pa so za obisk zaprta. Pot je sicer kratka in lahko dostopna, vendar je na nekaterih tudi izpostavljena in spolzka, zato se za pot primerno pohodno obujmo.

Vstop v korita je od bližnjega parkirišča oddaljen le 100 metrov. Tam nas pričaka lesena hišica, kjer plačamo vstopnino. Ta znaša 5 € za odrasle in 2,5 € za otroke od 6 do 14 leta, obisk za otroke mlajše od 6 let je brezplačen.

Tolminska korita si lahko ogledamo sami, saj nas vodijo usmerjevalne table, v hišici  na vstopni točki pa nam ponudijo tudi zemljevid poti in pojasnijo, kje naj gremo.

Kako poteka ogled Tolminskih korit?

Ogled Tolminskih korit poteka po krožni poti, dolga je približno 4 km in traja približno eno uro in pol. Od vstopne hišice nas steza najprej pelje skozi gozd, ob njej pa me je na enem ob obiskov prijetno presenetila gručica metuljčkov, ki je počivala na cvetu.

Pot nas pripelje do kamnito betonskih stopnic, po katerih sestopimo k soteski Tolminke.

Tolminko prečkamo preko lesenega mostička, ki je bil po poplavah pred nekaj leti na novo sezidan.

Pot nadaljujemo na levo in se skozi manjši predor nekoliko vzpnemo. Na drugi strani predora nas objame hlad korit, ki je posebej v poletni pripeki blagodejen, kot bi vstopili v prijetno klimatiziran prostor. V Tolminska korita, visoka 60 metrov in dolga 200 metrov.

Pred nami so strme stene, z mahom porasle skale, spodaj teče kristalno čista Tolminka, visoko nad nami pa se boči Hudičev most. Ne velja zaman rek, da je Slovenija najlepša dežela in korita so njen biser.

Še preden zapustimo ta najlepši del korit, nas informativna tabla za predorom nas obvesti, da imamo pred sabo termalni izvir.  V vdolbini pri reki pred nami namreč leži jama, v kateri ima voda temperaturo med 18 in 20 stopinjami Celzija, medtem ko jih ima mrzla Tolminka od 5 do 9 stopinj. Žal je jama zaradi podora sedaj nedostopna, termalna izvir pa skozi špranje pronica v Tolminko in je opazen ob nizkem vodostaju.

Do mostička čez Tolminko se vrnemo po isti poti ter nadaljujemo pot do sotočja Tolminke in Zadlaščice, kjer so urejene tudi klopce za prijeten oddih. Sotočje leži na nadmorski višini 180 metrov in predstavlja najnižjo točko Triglavskega narodnega parka.

tolminska korita

Nedaleč od sotočja je čez reko Zadlaščico brv, kjer vodi poti do vasi Zadlaz Žabče, mi pa se od sotočja pričnemo vzpenjati do ceste, ki pelje v vasi Zadlaz Čadrg in Čadrg.

Svetujemo:

“Poti na območju Tolminskih korit niso dolge, so pa strme, mestoma izpostavljene in zahtevne. Niso primerne za majhne otroke in za obiskovalce, ki se morajo izogibati telesnim naporom. Primerna pohodniška obutev je obvezna!”

Tolminska korita so odlična ideja za aktivne družinske počitnice, ki objubljajo nadvse čudovita doživetja!