August 1, 2021

Ustna higiena zna biti problem – mi imamo rešitev

Za zdravje svojega telesa moramo dobro skrbeti, še posebej za zobovje, ki ga vsak dan neposredno uporabljamo pri mnogih ključnih življenjskih funkcijah. In prav pri zobeh imamo tudi veliko tveganje za težave, saj so pri vsakdanji uporabi precej obremenjeni.

 Stalno so na udaru raznih obremenitev, predvsem pri jedi, pa tudi sicer, če so izpostavljeni kakšnim neugodnim sestavinam v hrani. Ravno zato je ključnega pomena vestna ustna higiena, s katero preprečimo najhujše posledice tovrstnih težav. Kaj hitro se lahko zgodi, da pride do večjih težav zaradi pomanjkljive higiene, hitro pridejo v poštev že zahtevnejši zobozdravniški postopki in zobni vsadki – vse to je pametno že preventivno preprečiti z dobro ustno higieno.

Precej lahko naredimo sami, če skrbimo za zobe

Večino dela opravimo sami doma, na pomoč pa nam priskočijo tudi zobozdravniki. Pogosto najdemo dobro ponudbo pri strokovnjakih, kjer so na voljo zobni vsadki in drugi napredni izdelki, običajno imajo na voljo tudi storitve za vzdrževanje zobne higiene. Priljubljeno je predvsem čiščenje zobnega kamna, kar pa se običajno izvaja le, če imamo zobe zdrave in lepe. Tako so pogosto pomembne še druge zobozdravniške storitve, poleg rednih pregledov in zdravljenj morda tudi kakšni večji ukrepi, tudi zobni vsadki.

Za dobro ustno higieno je torej pametno imeti dobrega zobozdravnika. Pri teh strokovnjakih so v ponudbi storitve za ustno higieno in preventivo, pa tudi zobni vsadki in drugi ukrepi v primeru, če do težav vseeno pride. Računamo lahko na to, da bo že preventiva za zobe učinkovita, če pride do težav pa bomo imeli na voljo zelo prepričljive rešitve, ki ponujajo odličen končni rezultat. 

Sodobni zobni vsadki se uporabljajo za zelo zahtevne rekonstrukcije in lahko naredijo prave čudeže, podobno lahko pričakujemo od drugih postopkov v zobozdravniških in ortodontskih ordinacijah. S celovitim pristopom lahko za svoje zobe zelo dobro poskrbimo, tako da bo celotno zobovje povsem zdravo. Za nameček pa imamo na voljo še tiste storitve, ki se osredotočajo predvsem na estetsko dopolnitev zob.

Zobne luske pripomorejo do čudovitega izgleda zob

Le zdravi zobje so lahko lepi, ni pa nujno, da lahko pričakujemo čiste in bele zobe preprosto zato, ker z njimi nimamo kakšnih velikih težav. Na izgled zob namreč vplivajo mnogi dejavniki, ki jih ne moremo imeti vedno pod kontrolo. 

Tudi zaradi starosti se zobje razbarvajo, še večja grožnja so seveda razne razvade. Pri jedi so zobje stalno na udaru, največje posledice pa pustijo nezdrave razvade, predvsem kajenje tobaka, pitje kave in uživanje sladkarij. Vse to lahko pusti posledice na zobeh, ki morda ostanejo zdravi, a na površini porumenijo oziroma se razbarvajo. Vestna ustna higiena lahko te učinke omili, a pravo rešitev v takšnem primeru predstavljajo zobne luske in preostale rešitve v ponudbi estetskih zobozdravnikov.

Zobne luske so izredno učinkovito sredstvo za preoblikovanje vizualnega izgleda zobovja. Povsem namreč nadomestijo celotno vidno površino zoba, tako pa v trenutku spremenijo tudi njegovo podobo. 

Na srečo so zobne luske precej prilagodljive in jih je možno oblikovati tako, da res dobro opravijo svojo nalogo. Pomembna je izbira zobnih lusk, še prej pa je treba izbrati dobrega zobozdravnika, pri katerem najdemo to ponudbo. Če se delu vsaj nekoliko posvetimo, bomo gotovo lahko odkrili zelo prepričljive rešitve na tem področju. Kakovostne zobne luske se s pridom uporabljajo pri preoblikovanju podobe zdravih zob, uporabne pa so tudi pri drugih zobozdravniških postopkih, recimo pri kakšnih rekonstrukcijah. 

Zobozdravniški izdelki že sami po sebi odpirajo velik potencial za tiste, ki želijo kar najbolje poskrbeti za zdravje in lep izgled svojih zob. A te ponudbe ne bomo dobili kar pri vsakem zobozdravniku, prav tako ne moremo vedno pričakovati dobre izkušnje. Najbolje bo, da se posvetimo iskanju dobrega zobozdravnika, pri katerem so v ponudbi zobne luske oziroma drugi izdelki, ki jih iščemo. Največ ponudbe bo bržkone v Ljubljani.

Reden obisk zobozdravnika reši veliko težav

Zobozdravnik Ljubljana je najboljši naslov za iskanje dobre ponudbe

Veliko je seveda odvisno od tega, katere storitve oziroma izdelke sploh iščemo, saj ni nujno, da bo imel zelo široko ponudbo kar vsak zobozdravnik. Ljubljana pa je v praktično vsakem primeru najboljše izhodišče, saj združuje največ zobozdravnikov. Tako lahko pričakujemo, da bomo ravno v prestolnici našli najboljšo ponudbo, kar lahko s pridom izkoristimo, če iščemo kakšne bolj zahtevne oziroma napredne storitve ali izdelke.

Gotovo je zobozdravnik Ljubljana najboljša izbira za tiste, ki iščejo estetske rešitve. Omenili smo zobne luske, pri katerih je zelo pomembno, da so kakovostno narejene, poleg tega pa morajo biti tudi strokovno nameščene, da bodo lahko res dobro opravljale svojo nalogo. 

Takšno ponudbo ima le dober zobozdravnik, Ljubljana ima nekaj takšnih ponudnikov. Lahko najdemo tudi seznam zobozdravnikov v Ljubljani, ki ponujajo raznovrstne rešitve s področja estetskega zobozdravstva ali kakšnih drugih specifičnih področij. Seveda lahko pobrskamo tudi po specifičnih izdelkih, recimo po zobnih luskah.

 Prav tako bo morda zobozdravnik Ljubljana opravljal še druge storitve – nenazadnje potrebujemo v Ljubljani tudi osebnega zobozdravnika za redne preglede in osnovno zdravljenje. Vse to zahteva dober premislek, da lahko najdemo pravega ponudnika. Ni nujno, da bomo zadovoljni kar s prvim zobozdravnikom, ki nam pride na misel, kaj šele, da bi se za najboljšega izkazal najcenejši zobozdravnik. Ljubljana ima široko ponudbo, a ravno zato zahteva tudi nekaj več premisleka in brskanja.

Največ dela bodo imeli s tem tisti, ki se zanimajo za zahtevnejše posege. To so recimo kakšne večje rekonstrukcije, pri katerih je treba opraviti celo vrsto pregledov in posegov. Jasno je, da je tu naravnost kritično, da storitev opravi dober zobozdravnik.

 Ljubljana ravno na tem področju ponuja zobozdravnike, ki zagotavljajo odlično izkušnjo in prepričljiv končni rezultat, a to ponudbo je treba poiskati. Pametno je, da dobro poznamo že izdelke in storitve, za katere se zanimamo, saj je veliko odvisno tudi od teh izbir posameznega pacienta, vplivamo pa tudi na končno ceno samoplačniških storitev.

Je za zobni implantat cena odvisna od zobozdravnika?

Osredotočimo se lahko na zobne implantate, po katerih je pri strokovnjakih veliko povpraševanja. Poleg tega so to storitve, pri katerih lahko nastanejo nekoliko višji stroški – potrebujemo namreč zelo dovršene in po meri oblikovane izdelke, ki jih nato namestimo z zahtevnimi postopki. Jasno je, da za zobni implantat cena ne bo prav nizka, zato se mnogi pacienti posvetijo iskanju najboljše ponudbe. To običajno pomeni, da iščemo različne ponudbe pri različnih zobozdravnikih, ki opravljajo zdravljenje z zobnimi implantati.

Na srečo lahko hitro najdemo vsaj okvirne cene tovrstnih storitev. Nekateri zobozdravniki imajo cene za svoje storitve in izdelke objavljene kar na spletu in jih lahko enostavno primerjamo, tako tudi za zobni implantat cena ne bo velika skrivnost. Enostavno lahko ugotovimo, ali je za zobni implantat cena odvisna od izbire zobozdravnika. Izkaže se, da se cene pri posameznih ponudnikih res lahko razlikujejo. Vprašati pa se moramo, ali je to zadosten razlog, da se posvetimo iskanju najcenejše ponudbe, ali pa je morda pametno postaviti druge prioritete, ki lahko upravičijo višjo ceno.

V resnici se za zobni implantat cena ne bo kaj dosti razlikovala pri različnih zobozdravnikih. Za posamezen implantat bo treba verjetno plačati okoli 500 evrov, ponekod nekoliko manj, lahko pa tudi precej več, če gre za kak zahtevnejši primer ali iščemo poseben nadstandard. Ne moremo pa veliko privarčevati, če ne želimo tvegati slabega rezultata zdravljenja. 

Še vedno gre za kakovostno opremo, ki mora brezkompromisno opravljati svoje delo več desetletij. Tako tistih 50 evrov razlike ne predstavlja dobrega argumenta, če moramo za to sprejeti kompromis pri kakovosti. Splača se poiskati zobozdravnika, ki bo lahko pripravil kakovostne implantate in opravil zanesljivo namestitev implantatov in vseh drugih protetičnih izdelkov. V tem oziru je za zobni implantat cena pravzaprav neznatna, brez težav lahko upravičimo končni znesek. Enako velja tudi za nekatere zahtevnejše in dražje posege.

Za all on 4 cena presega ceno posameznih implantatov

Zdravljenje z implantati pogosto vključuje precej enostavne posege, predvsem s tem mislimo namestitev posameznih implantatov, kar je tudi dokaj poceni storitev. Medtem je za all on 4 cena lahko bistveno večja – to je namreč storitev, ki vključuje namestitev štirih implantatov in zobne proteze za celotno zobovje. Tako je za all on 4 cena razumljivo višja in je ne moremo enostavno izračunati kot seštevek stroškov za štiri implantate.

Verjetno bo za all on 4 cena dosegla okoli 5000 evrov, odvisno od primera in ponudnika. Cenejše ponudbe se sicer začnejo pri okoli 4500 evrih, a za all on 4 cena spet ni nekaj, pri čemer bi se splačalo barantati. 

Splača se izbrati dražjo storitev, če za to dobimo boljše izdelke. Izbiramo namreč protezo, ki bo prevzela veliko dela in obremenitev ter zagotovila normalno delovanje mnogih telesnih funkcij, zato nam all on 4 cena ne bi smela predstavljati težav. 

Še vedno lahko pričakujemo stroške, ki jih predstavlja namestitev zobnih implantatov, ravno iz prednosti implantatov navsezadnje izvira večina prednosti proteze all on 4. A cena ni omejena le na stroške, ki jih imamo s samimi implantati. Nenazadnje z implantati ne moremo nič početi, če nanje ne namestimo še ustreznih protetičnih dodatkov. 

Tako je za all on 4 cena sestavljena še iz drugih stroškov in običajno pokriva kompletno storitev. Ne bo nepričakovanih doplačil in drugih skritih stroškov. Seveda to velja le za ponudbo zanesljivih zobozdravnikov, sploh za ceno, ki jo zobozdravnik poda po tem, ko opravimo pregled in pripravimo načrt zdravljenja. Takrat bo znana za all on 4 cena, ki jo lahko pričakujemo.