July 24, 2021

Varna vožnja Se Ne Konča V Avtošoli

Pri usposabljanju za vožnjo motornih vozil je veliko poudarka na varnosti, saj želimo zagotoviti varno vožnjo na prometnih cestah. Temu cilju je podrejen vsak detajl pri šolanju in usposabljanju, tako da postanemo dobri vozniki in se bomo brez težav zapeljali na prometno cesto in kot enakovreden udeleženec vključili v promet.

Računamo na to, da bodo varno in po predpisih vozili tudi drugi udeleženci v prometu, zato lahko promet sploh deluje. Če pozabimo na načela, ki jih postavlja varna vožnja, se hitro pripetijo nezgode ali druge težave, zato je smiselno stalno obnavljati ta znanja in spretnosti. Nikakor jih ne pustimo v avtošoli, saj jih dejansko potrebujemo vedno, ko zapeljemo na cesto.

Tako ali tako na varno vožnjo ne moremo kar pozabiti takoj, ko opravimo izpitno vožnjo – s tem namreč še nismo zaključili usposabljanja, čaka nas še tečaj varne vožnje, ki je pravzaprav zadnja obveznost novopečenega voznika. S kombinacijo različnih prizadevanj za varno vožnjo bo voznik začetnik suvereno zapeljal na cesto ter vozil varno že v prvih mesecih po pridobitvi izpita, nato pa še dolga leta po tem.

zsam-varna-voznja

Varna vožnja nas spremlja na vsaki poti, ne le v avtošoli

V praksi je torej varna vožnja sestavljena iz različnih načel, znanj in spretnosti, predvsem pa iz izkušenj. Ne gre le za šolanje v avtošoli ali pa za tečaj varne vožnje za mlade voznike, ki ga moramo opraviti po zaključku usposabljanja v šoli vožnje. Tako lahko izkoristimo še nekatere druge priložnosti, da postanemo boljši vozniki.

Varna vožnja na poligonu

Čeprav to ni formalna oznaka, se pod pojmom varna vožnja pogosto razume dodatno usposabljanje za varno vožnjo, ki se po opravljenem izpitu opravlja na poligonu. To je zadnja obveznost, ki jo ima mladi voznik, preden lahko pridobi polnopravno vozniško dovoljenje. Ne more pa tečaja opravljati takoj po opravljeni izpitni vožnji, saj se smatra, da še nima dovolj izkušenj, da bi lahko res usvojil posredovane vsebine in razumel praktični prikaz veščin na poligonu.

Varno vožnjo na poligonu opravljamo lahko šele po šestih mesecih od datuma izdaje vozniškega dovoljenja. To pomeni, da imamo dovolj časa, da pridobimo nekaj izkušenj in se na cesti seznanimo z različnimi situacijami, ki predstavljajo bolj realno sliko kot pri usposabljanju v avtošoli. Verjetno tu ne bo presenečenj, a pridobimo dragocene izkušnje, ki nam pomagajo pri pripravi na varno vožnjo.

Po šestih mesecih imamo možnost prijave na dodatno usposabljanje. To mora opraviti kandidat sam, saj usposabljanje ni v sklopu programa avtošole. Prijavimo se na usposabljanje in ob dogovorjenem terminu obiščemo poligon, kjer se varna vožnja opravlja. Tam se bomo v praksi seznanili z nekaterimi posebnimi situacijami, ki nas lahko čakajo pri vožnji, prav tako dodatno usposabljanje vključuje še skupinsko delavnico o varnosti v cestnem prometu in psihosocialnih odnosih med udeleženci v cestnem prometu. To opravimo v intenzivnem programu, ki običajno traja en dan ali dva dneva.

Varna vožnja na tečaju pri avtošoli

Avtošola lahko na različne načine pomaga pri pripravi na dodatno usposabljanje. Lahko pa najdemo pri nekaterih ponudnikih tudi posebne tečaje, ki nam že prej predstavijo podobne vsebine, da se nanje lahko bolje pripravimo. V vsakem primeru so takšni tečaji zelo dobrodošli, saj varna vožnja ne vključuje le dodatnega usposabljanja, temveč te spretnosti lahko izpilimo tudi na druge načine.

Je pa tečaj varne vožnje za mlade voznike pri avtošolah seveda odvisen od njihovega programa. Pogosto gre za precej prilagodljive storitve, odvisne od tega, kaj voznik potrebuje. Če gre za pripravo na varno vožnjo, pa lahko pričakujemo tudi pomoč pri prijavi in postopkih, lahko koristimo tudi možnost izposoje oziroma najema vozila, kar je tudi dobrodošlo.

varna-voznja-na-poligonu

Varna vožnja na poligonu ponuja več svobode pri raziskovanju vedenja vozila

Ni nujno, da bo varna vožnja v takšnih programih osredotočena na formalno usposabljanje, ki nas čaka. Prav tako sploh ni nujno, da je tečaj namenjen mladim voznikom, tudi drugi se lahko poslužijo te možnosti, ki vodi do višje samozavesti in boljših spretnosti pri vožnji. Pogosto se recimo opravlja tečaj varne vožnje za motoriste, ki morajo biti še posebej dobro pripravljeni na nepredvidljive razmere na cesti.

Varna vožnja in zaključek usposabljanja voznika začetnika

Če gledamo le na formalni postopek šolanja in usposabljanja kandidata za vozniški izpit, je varna vožnja en izmed zadnjih opravkov. Pot do tam je seveda dolga in vključuje pridobivanje teoretičnih znanj in dolgo praktično usposabljanje, poleg tega potrebujemo tudi razna druga potrdila, a naposled postanemo z opravljeno izpitno vožnjo in pridobitvijo vozniškega dovoljenja udeleženec v prometu. Vozniško dovoljenje se izda za dve leti, v tem času pa smo voznik začetnik z nekaterimi omejitvami. Med obveznostmi, ki jih imamo v tem času, je seveda varna vožnja, ki jo je treba opraviti pred potekom veljavnosti vozniškega dovoljenja. Po dveh letih se dovoljenje lahko podaljša le, če imamo opravljeno dodatno usposabljanje, potem lahko postanemo polnopraven udeleženec v prometu.

Morda se zdi, da bomo imeli veliko dela, a v resnici tako varna vožnja kot drugi postopki pri usposabljanju preprosto sledijo razvoju voznika in ne predstavljajo vedno velikih obremenitev. Še posebej dobro izkušnjo lahko pričakujemo pri uglednih avtošolah, ki pri teh postopkih močno pomagajo.