August 23, 2021

Vse Kar Morate Vedeti o Odkupu in Prodaji Vozil!

Splet je v današnjih dneh zelo aktualen in to veliko posameznikov in podjetij to tudi izkorišča. Veliko ljudi torej trguje preko spleta, saj je marsikomu lažje neko stvar kupiti na spletu, saj zagotovo vzame veliko manj časa in še zelo enostavno je.

Odkup avtomobila je torej v današnjih dneh zelo pogost oglas na spletu. Na raznih straneh lahko zasledimo, da razna podjetja ali pa posamezniki odkupujejo rabljena vozila. Nekateri jih odkupijo tudi v primeru nedelovanja, ali če so prisotne kakšne vdrtine ali praske. Vozilo je seveda zelo težko prodati, če se na to ne spoznamo najbolje, saj nas lahko marsikdo prenese naokoli.

Zato je potrebno poznati nekaj trikov in pasti s katerimi se soočamo pri nakupu oziroma odkupu vozil.

Trg rabljenih vozil je izjemno dinamičen, veliko je povpraševanja in ponudbe. Rabljeni avtomobili so nadvse priljubljeni, saj za nižjo ceno ponujajo primerljivo izkušnjo kot novi avtomobili. Ravno zato je na trgu veliko dogajanja – če se tudi sami zanimamo za nakup rabljenega avtomobila, se moramo nekoliko podrobneje seznaniti s postopki, ki pridejo pri tem v poštev.

V praksi prodaja rabljenih vozil ni posebej zapletena, treba pa je vedeti, kako poteka. Tako odpravimo morebitne zaplete in zamude, postopek pa bo hiter in uspešno izveden. Na voljo imamo predvsem dve možnosti – nakup od fizične osebe ter nakup preko posrednika.

neposredna-prodaja-vozil

Neposredna prodaja

Avtomobil lahko kupimo neposredno od prodajalca, s tem pa se izognemo dodatnim stroškom in opravkom s posredniki. To je pogosto dobra možnost, še posebej, če prodajalca poznamo in mu zaupamo ter vozilo pred nakupom dobro pregledamo. 

V tem primeru vključuje prodaja rabljenih vozil kupoprodajno pogodbo, ki ustreza opredelitvam obligacijskega zakonika. V tem dokumentu so navedeni vsi potrebni detajli glede prodaje. Vzorec pogodbe lahko najdemo na spletu, vnesemo le podatke o vozilu, prodajalcu in kupcu.

Podpisana pogodba je temelj, na katerem se prodaja lahko opravi. Sam prepis vozila pa seveda uredimo na upravni enoti ali pooblaščenem servisu, pri čemer se spremenijo še podatki o lastniku vozila. Postopek je hiter in enostaven, opravi se odjava starega lastnika in prijava novega, sledi še registracija, če avto ni registriran, ter sklenitev zavarovanja na ime novega lastnika.

Prodaja rabljenih vozil preko posrednika

Poleg neposredne prodaje lahko prodaja rabljenih vozil poteka tudi preko posrednika. V praksi velike razlike sicer ni, še posebej pri nakupu preko trgovca, ki se tudi sicer ukvarja z odkupom vozil. Treba je paziti le na to, kakšni stroški nastanejo pri nakupu na ta način – pričakovati gre nekoliko višjo ceno, a posredniki ponujajo tudi različne ugodnosti, s katerimi razliko upravičujejo.

Veliko večjo vlogo imajo posredniki v vmesnem koraku. Odkupljena vozila pripravijo na prodajo, kar pomeni, da jih temeljito pregledajo in po potrebi servisirajo, navedejo vse pomembne podatke in tudi preverijo verodostojnost informacij. Ob tem dodajo še garancijo, ki je za rabljena vozila lahko ključnega pomena.

Vse to je za končnega kupca zelo pomembno, saj so to očitne prednosti v primerjavi z drugimi prodajalci na trgu rabljenih avtomobilov.

Tako pripravljena rabljena vozila gredo lahko v prodajo. Večji trgovci imajo pri tem še to prednost, da lahko dosežejo širši krog kupcev in jim ponudijo tudi boljšo izkušnjo. Takšnemu trgovcu namreč lahko zaupamo, brez težav se prepričamo o stanju in zgodovini vozil v ponudbi, tako pa se izognemo morebitnemu razočaranju ali celo prevari. Nakup rabljenega avtomobila na ta način ponuja tudi odličen izkoristek investicije, saj dobimo za ugodno ceno dobro ohranjen avto, ki bo svojemu namenu služil še dolgo časa.

Prodaja rabljenih vozil v okolici Ljubljane

Prodaja rabljenih vozil je v Ljubljani izredno pogosta. Kadar iščemo rabljeno vozilo, se lahko obrnemo na veliko različnih prodajnih mest, kjer ponujajo rabljena vozila različnih blagovnih znamk.

Ker živimo v dobi interneta ima skoraj vsak prodajalec svojo spletno stran, kjer so poslikani in predstavljeni vsi avtomobilu, ki se nahajajo v salonu. Tako lahko že doma preverimo, ali imajo na voljo primeren avtomobil za nas ali ne.

Prodaja rabljenih vozil je v porastu tudi zato, ker si tako lahko privoščimo tudi boljši avtomobil, ki mu je po letu uporab padla cena. V salonih imam na voljo veliko rabljenih avtomobilov, ki so stari eno leto in so tudi za deset do dvajset procentov cenejši, kot novi.

Nujno se odpravite na testno vožnjo

Pred nakupom samega vozila, se je potrebno prepričati, da je to vozilo primerno za nas in da v sami vožnji uživamo. Med vožnjo moramo seveda biti sproščeni, da smo lahko pozorni na cesto in na vse cestne ovire. Pred nakupom vozila se je potrebno tudi prepričati, da na vozilu vse deluje in da je to vozilo dobro vzdrževano in pa redno servisirano.

testna-voznja

Prodaja rabljenih vozil nam tako omogoča, da z vozilom opravimo testno vožnjo, preden se odločimo za nakup. Pri nakupu vozila je seveda potrebno biti zelo previden, saj ne želimo kupiti takega, ki nam bo kmalu po nakupu povzročal veliko preglavic. Prodaja rabljenih vozil je primerna za vse, ki želijo imeti svoje vozilo, a si novega ne morejo privoščiti.

Rabljena vozila so lahko pravo presenečenje udobja, če so primerno vzdrževana in tako bomo v vožnji zares uživali ter ne bomo občutili tega, da je vozilo rabljeno.

Kako pa poteka odkup vozil?

Odkup avtov poteka na različne načine ter iz različnih razlogov. Na prvem mestu je seveda razlog za odkup ta, da ga lahko nato po višji ceni prodamo naslednjemu lastniku in tako pri prodaji nekaj zaslužimo. Veliko posameznikov se pri prodaji svoje starega avtomobila raje zaupa posredniku, ker mu bo ta hitro zagotovil gotovino za odkup. Kadar pa avto prodajamo sami, se nam lahko zgodi, da denarja nikoli ne vidimo. V današnjem času na žalost ne moremo vel zaupati nikomur.

Odkup avtov je ravno zato posel, ki mora potekati po vseh predpisih ter zakonih. Le tako bomo lahko brezskrbno prodali svoj avtomobil. Vedeli bomo namreč, da smo opravili zakonito pose s prodajalcem, ki nam hitro zagotovil denar. Tako se nam ni potrebno mučiti s prodajo ter ponujati svojega avtomobila preko interneta.

Odkup avtov skoraj vedno opravijo za gotovino ter vam po potrebi avtomobil tudi odpeljejo. Pomembno je, da avtomobil ni starejši od petnajstih let. Avtomobil je lahko vozen ali pa tudi ni. V poštev pridejo tudi karambolirana, poškodovana in pokvarjena vozila, ki lastniku ne koristijo več.  

Želimo vam veliko srečo pri uspešnem nakupu oziroma odkupu vozil!