September 20, 2021

Za strelske športe potrebujete ustrezne opremo (in dovoljenja)

Strelstvo je pri nas dokaj priljubljeno, prav tako pa imamo na voljo različne športe, ki so strelstvu vsaj nekoliko v sorodu in v nekaterih primerih ponujajo podobno izkušnjo. Lahko bi omenili celo pikado in podobne aktivnosti, ki seveda niso med strelskimi športi, a vseeno sodijo med priljubljene opcije za tiste, ki radi ciljajo na tarčo. 

Vsaj v tem oziru je pikado povsem primerljiv s strelstvom in lokostrelstvom ter drugimi podobnimi dejavnostmi.

Kateri pa so tisti strelski šproti, ki so - vsaj v Sloveniji - med bolj priljubljenimi?

Če se ukvarjamo s strelstvom, imamo verjetno v mislih nekoliko drugačne aktivnosti. Na tarčo ciljamo s pomočjo pištole, puške ali drugega strelnega orožja.

Strelstvo je lahko tekmovalen šport, ki predstavlja prav poseben izziv in tudi nekaj potenciala za udejstvovanje na različnih tekmovanjih. Lahko pa se pištole poslužimo tudi zgolj za trening in sprostitev, kar prav tako omogočajo strelišča, ki so odprta za javnost.

Seveda smo pri tem deležni povsem drugačne izkušnje. V nekaterih primerih je možno poprijeti za raznovrstno orožje in se preizkusiti v različnih izzivih pri streljanju v tarčo, ne moremo pa pričakovati tolikšne svobode, kot jo uživajo tisti, ki se s strelstvom ukvarjajo profesionalno oziroma tekmovalno.

Športne pištole so prilagojene tem dejavnostim, imamo pa v vsakem primeru na voljo širok nabor orožja, ki se za ta namen uporablja. Prav tako seveda uporabimo dolgocevno orožje, za rekreativno strelstvo pa pridejo v poštev še druge opcije.

Med strelskimi športi najdemo še nekaj možnosti, predvsem izstopa lokostrelstvo. Tu je cilj enak kot pri strelstvu, le da namesto pištole ali puške uporabljamo lok. S tem spet pridemo do vzporednic, ki jih lahko vlečemo do mnogih drugih dejavnosti, kot je recimo pikado.

Športi, pri katerih ciljamo na tarčo, so ravno zaradi teh vzporednic vedno privlačni in zanimivi, tako pa pritegnejo tudi veliko interesa, bodisi v gostilni bodisi na strelišču – vedno lahko pričakujemo zanimivo doživetje in poseben izziv.

Za strelske športe potrebujemo tudi orožje

Uporaba orožja je dovoljena samo tistim osebam, ki imajo za to vsa potrebna dovoljenja in tudi veliko strokovnega znanja. Prav tako je znano, da samo takšne osebe lahko kupujejo orožje.

Pri nas je nekaj specializiranih prodajaln z orožjem, kjer pri prodaji orožja potekajo zelo stroga pravila in načela. Te trgovine so:

  • Spletna trgovina Koptex,
  • B33 trgovina Opremljen,
  • Ribiška in lovska trgovina Kostevc.

Trgovina z orožjem vam je na voljo tudi na spletu. Vanjo najpogosteje zahajajo lovci, ki pri svojem delu potrebujejo različne vrste orožja. A pomembno je vedeti, da spletna trgovina z orožjem ne dovoljuje naročanja preko interneta.

trgovina-z-orozjem

Na njem si lahko orožje samo ogledate, prevzamete oziroma kupite ga lahko samo v fizični prodajalni, a to samo pod pogojem, da izpolnjujete vse potrebne kriterije za nakup orožja.

Trgovina z orožjem vam praviloma ne ponuja samo kakovostnih vrst orožja, temveč še drugo opremo, po kateri praviloma posegajo predvsem lovci. V njej lahko na primer kupite profesionalne daljnoglede in svetilke svetovno uveljavljenih proizvajalcev.

Za športne namene se uporablja predvsem zračna puška

Za uporabo orožja je treba imeti posebna dovoljenja; v nasprotnem primeru ste kaznovani. Zračna puška je, na primer, samo eden od izdelkov, ki sodijo v kategorijo orožje.

Nekoč je bila ta vrsta orožja na žalost pogosto povezana z atentati, dandanes pa se uporablja predvsem za športne namene.

Za nakup zračne puške je prva tako dobro imeti kar nekaj predznanja, saj boste pri izbiri ugotovili, da vam sodobni trg ponuja izjemno pestro izbiro. Najbolje pa je, da nakup tovrstnega izdelka ves čas poteka pod okriljem strokovnjakov.

zracna-puska

Zračna puška vam je na ogled na voljo tudi v spletni trgovini, ki je pri nas priljubljena tudi zaradi prodaje drugih izdelkov, čeprav v njej lahko kupujete tudi orožje, seveda s posebnim dovoljenjem. Na istem mestu lahko izbirate, na primer, med vrhunsko kamping opremo.

Bolj natančno boste streljali z daljnogledom

Daljnogledi so lahko najrazličnejših vrst. Morda ste napravo prvič v roki držali že kot otrok, a v takšnem primeru zagotovo ni šlo za strelni daljnogled oziroma za katero drugo vrsto daljnogleda, ki ga pri svoje delu najpogosteje uporabljajo lovci. 

Večkrat si želite, da bi lahko opazovali, na primer, kakšen zanimiv nebesni pojav, a zato niti nimate prave opreme. Pogosto vi vam pri tem prišel prav tudi že daljnogled. Na trgu lahko izbirate med vrsto takšnih izdelkov; med njimi so tudi strelni daljnogledi, ki ga pri svojem delu zlasti uporabljajo poklicni lovci in vojaki.

Strelni daljnogledi se že na prvi pogled razlikujejo od klasičnih, ki jih lahko brez večjega predznanja uporabljate tudi vi. V primerjavi z njimi so tudi veliko kompleksneje zasnovani.


Vsebujejo številne dele, ki so narejeni iz vrhunskih materialov, zato so te vrste izdelkov nekoliko dražje.

Tudi strelni daljnogledi se lahko delijo na številne podkategorije, zato morate pri nakupovanju takšnega izdelka za svoje delo imeti kar nekaj predznanja.

Najpomembneje pa je, da takšne izdelke kupujete samo v preverjenih mestih oziroma v specializiranih trgovinah, ki so vam k sreči na voljo tudi na spletu. V njih si lahko v miru kar od doma preverite vso ponudbo, nato pa se odpravite v fizično trgovino, kjer vam naj pri izbiri pomaga strokovno podkovani in izkušeni prodajalec.

Odgovorene osebe za notranje zadeve pozivajo k varni in odgovorni uporabi orožja!