July 29, 2021

Že poznate vse vrste največkrat uporabljene tehnične plastike?

Plastika je skupek vseh sintetičnih in polsintetičnih materialov. Običajno je proizvodnja plastike dokaj poceni, zato je množično uporabljena v vseh industrijah. 

Vendar plastika ni le ena, obstaja jih več vrst. Katere vrste plastike obstajajo si lahko preberete v nadaljevanju!

Mehke plastike

Razvoj industrije plastičnih pas je v načrtovanje in razvoj izdelkov prinesel tudi mehke plastične mase. V naravi je število materialov s podobnimi lastnosti precej omejeno, zlasti pa se naravni materiali ne ponašajo s tolikšno obstojnostjo kot sintetični polimeri in iz njih narejena tehnična plastika.

Cena umetnih materialov je bila v preteklosti le dodatna spodbuda za njihov razvoj. Najbolj znana izmed mehkih plastik je gotovo prav silikon.

Med polimeri ima silikon posebno mesto, saj je eden od redkih plastik, pri kateri so glavne polimerne verige sestavljene iz atomov silicija in ne iz ogljika, ki je glavni povezovalec ostalih plastičnih mas. Ta nenavadna lastnost daje silikonu veliko kemijsko in biološko inertnost – silikon ne reagira z večino kemikalij in v neposredno okolje ne spušča kemikalij v sebi.

tehnicna-plastika

Tudi človeško telo silikona ne zavrača, s čimer se odpirajo mnoge možnosti njegove uporabe v medicini. Ker je prijetno mehak in gumijast material, ga najdemo v izdelkih, kjer so tovrstne lastnosti potrebne, hkrati pa se gleda še na kemijsko neoporečnost materiala, da ne onesnažuje okolice. 

Silikon se tako v glavnem uporablja: kot tesnilni material, za tesne ovitke, ki se morajo prilegati in ščititi predmete, kot lepilo oziroma lepilno-tesnilno maso za večino materialov (v glavnem keramika), kot material za telesne vsadke in proteze ter kot tehnična plastika.

Cena silikona je odvisna od vrste (in dodatkov v njem), vseeno pa je relativno nizka.

Silikon je mehak material, kar vpliva tudi na način predelave in proizvodnih postopkov predmetov iz njega. Njegova mehkoba močno otežuje mehansko obdelavo in najpogosteje se ga raje vliva ali brizga v kalupe, kjer se dokončno utrdi.

V primerjavi z ostalimi plastičnimi masami se nekoliko manj uporablja v obliki polizdelkov, kot je tehnična plastika. Cena silikona, ki je precej nizka, pa še dodatno pripomore h cenejšim proizvodnim tehnikam, s katerimi takoj dobimo končno obliko izdelka.

EPDM guma

Guma je splošen izraz za marsikatero umetno snov, ki izkazuje elastične, a hkrati čvrste mehanske lastnosti. V kemijskem pogledu pa so gume skupina polimerov, ki imajo glavno verigo podobno tisti iz naravne kavčukove gume. Gume tudi spadajo v skupino termosetov (v nasprotju s termoplasti); ta skupina polimerov se pri proizvodnji nepovratno strdi in se je kasneje ne da več preoblikovati s pomočjo toplote.

Z vidika proizvodnje so tako gume, kot je epdm guma, bolj zahtevne za proizvodnjo kot pa termoplasti, kamor spada polietilen in druge bolj pogosto uporabljane plastične mase. Zaradi svojih lastnosti so umetne (pa tudi nekatere naravne) gume zelo pogosto uporabljene.

Že prva množična uporaba gume kot material za izdelavo napihljivih zračnic in gumijastih plaščev pri kolesih in avtomobilih je pomenila pravo revolucijo in povzročila neverjeten razmah raziskovanja novih oblik gum.

Prve gume so bile na bazi kavčukove smole, vulkanizirane z žveplom. Žveplo povzroči, da se dolge verige polimerov med seboj povežejo z mostički, s tem pa da materialu trdnost in obstojnost, kljub temu pa guma ostane elastična.

epdm-guma

Sčasoma so se pojavile še druge vrste gum, po večini sintetično pripravljene. Te gume odlikujejo nekoliko različne lastnosti: nekatere so odporne na vodo, druge bolj na nepolarna topila, kot je bencin, spet tretje na kisline in baze.

Nekatere so bolj primerne za shranjevanje živil, druge pa na primer za tesnenje ali dolgotrajno zaščito pred vremenskimi vplivi.

Epdm guma je le ena od teh novih, sintetičnih gum. Bolj kot termoplasti se uporablja za predele, kjer je potrebna tudi toplotna odpornost. Glavna odlika epdm gume je vsekakor obstojnost na vremenske vplive in dobro tesnenje. 

Epdm guma tako izredno dobro prenaša vročino, mraz, povišano koncentracijo ozona v zraku in vodo oziroma vlago. Njena šibka točka so nepolarna topila, kot je bencin. Zaradi takšnih lastnosti se epdm guma uporablja večinoma kot tesnila za avtomobilska vrata in hidroizolacijo stavb in streh na njih.

Politetrafluoretilen

Teflon ali politetrafluoretilen je visoko specializirana, a kljub temu vsem dobro znana plastika, po zaslugi zelo razširjene uporabe kot plast proti sprijemanju na kuhinjskem posodju. Zgodovina razvoja tega polimera pa sega približno 80 let nazaj, precej pred prihodom teflonskih posod.

Leta 1938 je politetrafluoretilen nenamerno odkril ameriški kemik Roy Plunkett, ki je raziskoval hladilne tekočine v razvojnem centru DuPonta. Njegove nenavadne lastnosti so hitro vzbudile zanimanje in podjetje DuPont je kmalu pričelo z množično proizvodnjo te plastike.

Ker je bila takrat proizvodnja teflona relativno draga, se je največ uporabljal za specializirane aplikacije – v letalski in vesoljski industriji, v medicini, finomehaniki in specialnih industrijah.

Leta 1954 je z domačim eksperimentiranjem francoski inženir Marc Gregoire ustvaril prvo posodo s slojem proti sprijemanju iz teflona. Po začetnem uspehu so kmalu praktično po celem svetu politetrafluoretilen pričeli uporabljati v ta namen.

Tako je ta plastika postala znana širši množici potrošnikov v takrat hitro rastočih gospodarstvih, še vedno pa se je področje uporabe nenehno širilo in danes teflon najdemo v mnogih izdelkih, kjer ga ne bi pričakovali, ali pa ga sploh ne opazimo.

Nanosi teflona so zaradi dobrega drsenja aplicirani na mnogih drsečih predelih, ki morajo zdržati določene obremenitve. Uporablja se tudi v obliki tesnilnih trakov za zatesnitev vodovodnih in drugih napeljav na spojih. Veliko ga uporabljata vesoljska in letalska industrija.

teflon

Ena od bolj pomembnih lastnosti teflona je tudi njegova kemijska in biološka inertnost oziroma nereaktivnost, zato se lahko uporablja pri pripravi hrane. Na drugi strani lahko izpostavimo njegovo gladkost, je namreč praktično najbolj gladka plastika.

Njegova gladka površina preprečuje bakterijam, da bi se ugnezdile vanj, in tako je teflon idealna izbira za bolnišnične pripomočke, kot je kateter. Tu je nevarnost bolnišničnih okužb velika in s teflonom obdani pripomočki, ki se vstavljajo znotraj telesa, so kritično pomembni za varnost pacientov in zdravstvenega osebja.

Poliuretan je izredno trpežen material za vse veje industrije

V industriji in okoli nas smo obdani z različnimi materiali z različnimi mehanskimi lastnostmi. Med njimi je tudi poliuretan. Gre za elastičen material, ki je zelo trpežen.

To pomeni, da je odporen na obrabo in pretrganje. Je zelo elastičen, zaradi česar ima tudi visoko trdnost ob upogibu. Zasledimo ga v obliki poliuretanskih plošč, poliuretanske pene in poliuretanskih palic. Zaradi vseh lastnosti ima številne prednosti pred ostalimi materiali.

Zaradi vseh teh lastnosti je poliuretan uporaben v različnih vejah industrije. Najdemo ga v obutveni industriji, kjer so številni podplati čevljev iz tega materiala. Poliuretansko peno najdemo tudi v avtomobilski industriji in sicer v sedežih, armaturnih ploščah ali krmilu.

Poliuretan je tudi dober izolacijski material, zato ga najdemo tudi v hladilnikih in zmrzovalnikih, ter kot izolacija zgradb. Poleg vsega zgoraj naštetega pa se poliuretan uporablja tudi v obliki lepila, premazov, v pohištvu in posteljnini.