August 6, 2021

Znate izbrati pravi stol za vas?

Dolgotrajno sedenje ni zdravo za človeški organizem, čeprav bi si morda mislili, da telo v sedečem stanju počiva. V resnici hrbtenica prenaša neugodne obremenitve, ki se začnejo hitro kazati v bolečinah, nato pa tudi v poškodbah, ki izvirajo iz teh obremenitev. Največ lahko proti temu naredimo preprosto tako, da se izogibamo dolgotrajnemu sedenju in več časa preživimo v gibanju. Če pa se sedenju ne moremo povsem izogniti, je pametno izbrati ergonomski stol, ki telo v sedečem položaju vsaj nekoliko razbremenjuje. To ni idealna rešitev, ima pa lahko velik vpliv na to, kako se bomo počutili pri dolgotrajnem sedenju v službi, šoli ali doma.

Kakšne prednosti ima ergonomski stol?

Ergonomski stol je zasnovan tako, da dodatno podpira hrbtenico in telo sili v pravilen položaj pri sedenju. Tako so obremenitve minimalne in jih lažje prenašamo, tudi ne vodijo v dolgoročne posledice. S samo obliko stola že lahko veliko dosežemo, še posebej če imamo redne premore med delom. Nekaj časa namreč lahko vzdržujemo položaj, ki ga narekuje ergonomski stol, a po kakšni uri ali dveh sedenja bomo neizogibno zlezli v položaj, ki se nam morda zdi bolj udoben, a v resnici prinaša večje obremenitve za hrbtenico.

 Na to moramo biti zelo pozorni, da dejansko izkoristimo vse prednosti, ki nam jih tak stol ponuja. S kombinacijo dobrega stola in pravilne uporabe, predvsem pa z rednimi odmori in gibanjem, lahko zmanjšamo vpliv dolgotrajnega sedenja na naše telo, izboljšamo svoje zdravje in počutje, vplivamo tudi na delovno storilnost in rezultate.

Najbolj pomembna je ergonomija delovnega mesta, tudi ergonomski stoli se najpogosteje izbirajo za pisarne in podobna delovna mesta, kjer pogosto sedimo. A tudi v drugih okoljih potrebujemo kakovostno opremo, poleg tega pa tudi v pisarnah ni nujno, da bo vedno prava izbira ergonomski stol. Nekatere odlike ergonomske oblike vsekakor lahko izkoristimo, a včasih se še vedno odločamo za stole, ki niso oblikovani strogo po ergonomskih priporočilih, ne ga bi zaradi tega tvegali kakšne večje težave z zdravjem.

Kako so oblikovani konferenčni stoli?

Ob sprehodu po pisarni bomo gotovo opazili več različnih vrst pohištva, tudi več različnih stolov. Največ pozornosti pritegnejo običajni pisarniški stoli, ki jih uporabljamo pri opravljanju službenih nalog, predvsem pri delu za mizo, morda na računalniku.

 Ti stoli so pogosto ergonomsko zasnovani in imajo še druge prilagoditve, ki omogočajo udobno dolgotrajno sedenje. Drugače je v sejnih sobah, kjer prevladujejo konferenčni stoli. Ti niso vedno ergonomsko zasnovani, čeprav se redno uporabljajo v pisarnah in na drugih delovnih mestih. Pri teh stolih si namreč lahko privoščimo nekaj več svobode, saj ne služijo primarno dolgotrajni uporabi. Že res, da so kakšni sestanki včasih zelo dolgi, a velika razlika je v primerjavi z redno uporabo po osem ur na dan.

Ponudba konferenčnih stolov je zato zelo razgibana. Pokukamo lahko v ponudbo uglednih spletnih trgovcev, recimo na marc-interieri.si, kjer dobimo zanimivo ponudbo raznovrstnega pisarniškega pohištva. Na voljo so tako ergonomski pisarniški stoli kot tudi konferenčni stoli, ki praviloma nimajo izrazite ergonomske oblike. Imajo pa nekoliko bolj zanimivo sestavo, so lepo barvno usklajeni in precej elegantni, da se lepo podajo v sodobne sejne sobe. Bolj je pomembno, da omogočajo udobno sedenje pri kratkotrajni uporabi, zato so prilagojeni drugemu namenu, ne dolgotrajnemu sedenju.

Tudi konferenčni stoli torej zahtevajo kar dosti pozornosti pri izbiri. Pozorni moramo biti na samo zasnovo stola, predvsem pa se moramo prepričati, da stol ne bo motil uporabnika pri sestankovanju in drugih aktivnostih v sejni sobi. Gre za vsestranske stole, ki jih lahko s pridom izkoristimo za različne namene, včasih tudi za delo ob pisalni mizi. So pa po funkciji konferenčni stoli drugačni od pisarniških, kar moramo upoštevati – če stola enostavno zamenjamo, bomo hitro ugotovili, da je veliko bolje imeti prilagojen stol za določeno funkcijo, sploh če lahko izberemo ergonomsko oblikovan pisarniški stol.

Izberite dober pisarniški stol ne glede na ceno

Prava umetnost je, kako izbrati pisarniški stol. Imamo namreč kar nekaj prioritet, ki jih moramo pravočasno določiti in pri izbiri tudi upoštevati. Sprva gotovo ciljamo na visoko kakovost in posebno udobje, predvsem na udobno sedenje preko dolgega delovnega dne. Tu ergonomska zasnova močno pomaga, pozorni smo še na to, da je pisarniški stol dobro oblazinjen in ponuja nekaj več udobja že takoj, ko se usedemo nanj. Poleg tega običajno cenimo prilagodljivost takšnega stola – že to, da se na podvozju s kolesi lahko enostavno premikamo po površini, je dobrodošla prednost, prav tako dobro izkoristimo možnosti nastavljanja naslona in višine. 

Pogosto pa se zgodi, da na te prioritete kar nekoliko pozabimo, ko dejansko pobrskamo po ponudbi kvalitetnih pisarniških stolov. Takrat nam pozornost bolj pritegnejo cene, ki so pri takšnih izdelkih lahko presenetljivo visoke. Stole lahko dobimo že za manj kot 100 evrov, a od teh izdelkov ne moremo pričakovati dobrega učinka pri uporabi, sploh če jih nameravamo uporabljati za dolgotrajno sedenje iz dneva v dan. 

Boljši pisarniški stoli stanejo več sto evrov, to je kar znatna investicija tako za posameznika kot za podjetje, ki želi dobro opremiti svoje poslovne prostore. A če upoštevamo, da gre za opremo, ki jo bomo redno uporabljali iz dneva v dan, in to po več ur skupaj, se investicija hitro izkaže za upravičeno. Splača se vložiti nekaj sto evrov v kakovosten pisarniški stol, če s tem lahko uspešno preprečimo bolečine in morebitne poškodbe, do katerih bi sicer prišlo pri dolgotrajnem sedenju. 

Kakovosten pisarniški stol ima še druge odlike. Omenili smo že, da prav pohištvo močno odloča tudi o počutju in delovni storilnosti na delovnem mestu, poleg tega ima stol določeno vlogo še pri oblikovanju vizualnega vtisa v prostoru. Poleg tega potrebujemo zanesljivo in kvalitetno opremo za redno uporabo, pričakujemo dolgo življenjsko dobo ne glede na to, kako zahtevni smo pri uporabi.

Pisarniški ali pisalni stol?

Ne glede na to, ali rečemo pisarniški ali pisalni stol, si verjetno predstavljamo enako stvar. Oba izraza pa sta nekoliko ponesrečena, saj ne sporočata točno, za kakšen stol gre.

Jasno je, da pisarniški stol še zdaleč ni namenjen le uporabi v pisarni. Dejansko se takšni stoli redno uporabljajo v mnogih drugih okoljih, na raznih delovnih mestih, praktično povsod, kjer delamo za mizo oziroma na računalniku. Tako ne moremo trditi, da gre za pisarniški stol, saj s pisarno to pohištvo včasih sploh nima veze. Tudi pisalni stol ni ravno posrečen izraz, saj ne gre za stol, ki bi ga uporabljali pretežno za pisanje. Res je sicer, da se pisalni stol pogosto uporablja ob pisalni mizi, kar pa je spet le stvar poimenovanja, saj ima tudi miza različne namene. V praksi se pisalni stol uporablja za vsa mogoča opravila za mizo, včasih pa mize sploh nimamo, pa vseeno potrebujemo dober stol te vrste. V vsakem primeru je treba izbrati kakovostno pohištvo, tudi če se moramo pri tem ogniti morebitnim nesporazumom zaradi različnih poimenovanj.

V praksi je pisarniški stol torej pisalni stol in obratno, oba izraza pomenita isto. Pogosteje se uporablja pisarniški stol, sploh za stole, ki so prilagojeni za uporabo na raznih delovnih mestih. Včasih se pisalni stol pogosteje uporablja v ponudbah, ki vključujejo tudi pisalno mizo in nakazuje na usklajen komplet opreme, ni pa dejanske razlike med takšnim in pisarniškim stolom. V kakšnih otroških in mladinskih sobah se pogosto pojavljajo pisalni stoli, ki delujejo bolj prilagojeni za šolsko delo, a spet gre za isto stvar in bi stolu lahko rekli tudi pisarniški. Brez skrbi torej pri izbiri, vedno lahko dobimo dober stol in ga uporabljamo za mnoge različne namene, ne glede na to, kako je dejansko poimenovan.

Morda vam najbolj ustreza aktivni stol

Ponudba pisarniških stolov je izjemno razgibana in vključuje neštete modele v vseh cenovnih razredih. Vsak uporabnik ima svoje potrebe pri dolgotrajnem sedenju in pametno je, da dobro pregledamo ponudbo kvalitetnih stolov, ki nam pri tem pomagajo. Verjetno se bomo v ponudbi kar nekoliko izgubili, saj je izbire res veliko. Ravno zato lahko naredimo še nekaj dodatne zmede, če pisarniškim stolom dodamo tako imenovane aktivne stole.

Aktivni stol je posebna izvedba ergonomskega stola, ki svojega namena ne dosega le s prilagojeno obliko naslonjala, ki pomaga vzdrževati pravilno držo pri sedenju, temveč tudi na druge načine telo sili v optimalen položaj. Tako je aktivni stol pravzaprav zelo zanimiv kos pohištva, saj na njem ne moremo povsem sproščeno sedeti, če ne vzdržujemo ustrezne drže. Tako preprečujemo nevarnost, da bi sčasoma zlezli v napačen položaj in povzročili večje obremenitve za hrbtenico, saj aktivni stol tega ne dopušča, padli bi na tla ali pa se znašli v neprijetnem položaju, ki nas zopet usmeri v pravilno držo. 

Obstajajo različne izvedbe aktivnih stolov, nekatere so zelo domiselne. Poznamo recimo žoge za sedenje, ki nimajo ravne površine, temveč z zaobljeno obliko spodbujajo aktivno sedenje in vzdrževanje ravnotežja, kar aktivira več mišičnih skupin pri sedenju in razbremenjuje hrbtenico. Lahko pa je aktivni stol precej podoben običajnemu pisarniškemu stolu in ima manj opazne prilagoditve. Celotno ponudbo lahko najdemo na https://www.marc-interieri.si/pisarniski-stoli/operativni-aktivni-stoli/, med aktivnimi stoli bo kar nekaj takšnih, ki bodo hitro pritegnili pozornost in bržkone upravičili nakup. Tisti, ki pogosto dlje časa sedijo in bi se radi izognili težavam s hrbtenico, bodo gotovo z zanimanjem pobrskali po teh opcijah, saj se lahko prav aktivni stol izkaže za pravo rešitev, poleg tega pa je morda tudi zanimiva novost za preizkusiti.