August 14, 2021

Znate Izbrati Pravo Vrsto Viličarja Za Svoje Podjetje? MI VAM POMAGAMO!

Cilj vsakega podjetja mora biti ta, da zadovolji svoje delavce in jim tako doda nek nov zagon, ki jih bo gnal, da bodo na delu še bolj uspešni. Delavci se morajo na delu počutiti tudi sproščeno in zaželjeno, saj je tudi od tega odvisna njihova produktivnost. Pomembno je torej, da se jih spodbuja in da se jim dodeli takšne naloge, katerim so kos.

Ne glede na to, ali morate v skladišču ali na gradbišču premikati težke tovore, lahko viličarji varno dvigujejo predmete, ki jih ljudje ne morejo, zato so nepogrešljivi na katerem koli delovnem mestu.

Ker obstaja širok izbor vrst in modelov, je težko izbrati pravega viličarja. Ne glede na to, ali želite za naslednji projekt najeti viličarja ali ga kupiti, boste v tem članku našli koristne informacije, ki vam bodo nedvomo pomagale pri izbiri.

Kaj sploh je viličar?

Viličar je transportna naprava, ki jo delavci v skladiščih, delavnicah in različnih tovarnah uporabljajo za prevoz tovora, za nakladanje tovora na tovornjaka ali na police ter za razkladanje materiala, ko prispe v tovarno. 

Viličar, ki se je v zadnjih letih izjemno uveljavil je viličar na hidrostatični pogon. Takšen pogon imajo navadno vsi dizelski, akumulatorski ter tudi plinski viličarji. Ta model viličarja ima za upravljanje nameščena le dva pedala, ki ju uporabljamo za vožnjo nazaj ter naprej.

Ne potrebuje menjalnika in ne pedala za sklopko. Ima hidrostatični menjalnik, nam omogoča brezstopenjsko regulacijo hitrosti vožnje in je izredno enostaven za uporabo. Vsekakor pa mora delavec narediti izpit tudi za vožnjo takšnega viličarja.

razlicne-vrste-vilicarjev

Najpopularnejše vrste viličarjev:

1) Teleskopski viličar

Dejstvo je, da se viličarji danes med seboj zelo razlikujejo glede na njihov namen. Ne poznamo več zgolj klasičnih viličarjev z vilicami, ki jih najpogosteje srečujemo v skladiščih, ampak so postali vsestransko uporabni stroji, med katerimi je tudi teleskopski viličar.

Viličar boste prepoznali po tem, da ima posebno teleskopsko roko, s katero tovor iztegne naprej in v višino. Teleskopska roka omogoča, da z viličarjem dosežemo tudi večje višine, ki jih s klasičnim viličarjem ni mogoče doseči.

Teleskopska roka pa ni edina prednost, ki jo ima teleskopski viličar. Odlikuje ga 4×4 pogon, velika kolesa in možnost zavijanja z vsemi štirimi kolesi, kar omogoča njegovo izjemno okretnost in brezhibno delovanje na različnem terenu.

Teleskopski viličar velja za vsestransko uporaben stroj. Nanj se lahko priključijo različni priključki, zato ga lahko srečamo v gradbeništvu, na kmetijah, žagah in mnogih drugih gospodarskih panogah, v katerih je delo z njegovo pomočjo veliko bolj preprosto.

teleskopski-vilicar

2) Paletni viličar

Paletni viličar, ki mu veliko uporabnikov pravi tudi ročni viličar, je odličen ekonomičen pripomoček za vsakogar. Ta model viličarja je primeren za vse, ki si ne morejo privoščiti klasičnega viličarja.

Če moramo dnevno material prenašati le na krajših relacijah, bomo s paletnim viličarjem uživali pri delu, saj je enostaven za manevriranje in zelo okreten tudi v ožjih predelih.

Paletni viličar navadno lahko prenese tudi 3 tone obremenitve. Kar je zelo lepa številka za ročni viličar. Takšen viličar se prodaja v različnih izvedbah.

Z njimi pa lahko transportiramo veliko različnega tovora in ne le standardnih evro palet, kot bi lahko pomislil nepoznavalec.

Paletni viličar je odličen tudi za transport display palet ter ostalih posebnih palet, ki se pojavijo v skladiščih, saj ima odlične prilagodljive vilice, ki se lahko nastavijo na širino 140 milimetrov ali 585 milimetrov.

3) Ročni paletni viličar

Ročni paletni viličar je nekako obvezen pripomoček vsakega podjetja, ki se vsakodnevno ukvarja s težkim in zahtevnim tovorom.

Sam viličar s svojimi številni ojačitvami in pametnim dizajnom, poskrbi za to, da se lahko z njim prevažajo visoke teže brez kakršnegakoli problema. Gre za zelo priročno stvar, saj ga je zares enostavno in zabavno krmiliti. A seveda moramo biti previdni, da ne poškodujemo tovora, ki je na njem.

rocni-paletni-vilicar

Ročni paletni viličar pa tudi ne predstavlja previsokega stroška, zato si ga lahko privošči prav vsak podjetje, ki se dnevno srečuje s težkim tovorom.

Gre torej za obvezen pripomoček, če podjetje želi doseči maksimalno produktivnost svojih delavcev.

Ne glede na znamko, kvaliteto in starost viličarja, se bo zgodilo, da se vam bo ob vsakodnevi uporabi kdaj tudi pokvaril ali pa boste potrebovali rezervne dele - takrat je dobro vedeti, na katerega ponudnika se lahko obrnete! 

Vedno opravljajte servis le pri izkušenemu serviserju

Servis viličarja moramo opraviti pri izkušenemu strokovnjaku, ki se resnično dobro spozna na viličarje. Nekateri servisi so odprti še več kot dvajset let in se lahko pohvalijo z ogromno izkušnjami.

Točno tak servis si moramo poiskati tudi sami, saj bomo le na tak način mirno predali viličar v pregled. Nekatera podjetja, ki imajo ogromna skladišča, pa servisiranje zanemarjajo in tako ne opravijo vsakoletnega pregleda vozil.

Servis je nujen predvsem zato, ker pomaga preprečevati nenadne okvare. Pomislite na situacijo, ko imate ogromno dela, vmes pa se vam pokvari viličar. To je resnično neprijetna situacija.

Z rednimi servisi lahko odpravimo marsikatero majhno napako, ki lahko vodi v popolno okvaro naprave.

Servis se določi na podlagi delovnih ur vozila. Če je viličar v celem dnevu precej obremenjen bo potreboval viličar v hitrejšem času kot tisti viličar, ki ga lastnik uporabi le parkrat na dan. Pomembno je, da naprave poznamo in se jim pravočasno posvetimo. Le tako jih bomo lahko dolgo časa uporabljali. 

Servis gum

Gume predstavljajo edini stik med vozilom in tlemi, zato je pomembno, da so kakovostne. In nič drugače ni, ko je govora o viličarjih, delovnih strojih, ki imajo pomembno vlogo v skladiščih, gradbeništvu, lesarstvu ali kmetijskih obratih.

Ker so viličarji sestavni del različnih delovnih procesov, je pomembno, da so gume za viličarje kakovostne in prilagojene velikim obremenitvam.

Velike obremenitve pa niso edini dejavnik, ki vpliva na viličarske gume, ampak so tu še neravna podlaga, sonce in vlaga.

Neprimerne gume za viličarja so lahko eden od ključnih razlogov za delovno nesrečo, katere posledica je lahko velika materialna škoda. Zato si nikakor ne smemo privoščiti upravljanja viličarja z obrabljenimi gumami, ampak je potrebno skrbno razmisliti o najbolj primernem času zamenjave gum za viličarja.

Pri nakupu gum zato naj ne bo ključni dejavnik njihova cena, ampak njihova kvaliteta. Prevečkrat se izkaže, da je poceni nakup lahko na koncu zelo drag nakup.

Kako torej izbrati pravega za svoje podjetje?

Če želite izbrati viličar med vsemi različnimi vrstami, morate razmisliti o tem, kako se bodo uporabljali stroji. Tu so splošna merila, ki jih je treba upoštevati pri izbiri viličarja, da zagotovite učinkovito in varno delovanje izbrane opreme:

  • določite zmogljivost. Koliko teže morate dvigniti?
  • izračunajte težo svojega delovnega mesta. Ali lahko tla vzdržijo viličar?
  • izmerite višino prostora. Ali lahko vaš viličar prehaja skozi odprtine?
  • izberite pravo vrsto goriva. Ali potrebujete viličarja na baterijo ali plin?
  • analizirajte teren. Je površina ravna ali hribovita?

Tipi viličarjev se razlikujejo v več pogledih, od vrste goriva in sestave pnevmatik do zmogljivosti dviganja in višine.

Pri izbiri viličarja je pomembno upoštevati te različne dejavnike. S svojo zmožnostjo dvigovanja in prevoza različnih velikosti so viličarji dragoceni igralci na katerem koli delovnem mestu.